Helyi közélet

2012.01.09. 19:50

Anno 2011 – Ez történt novemberben Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév tizenegyedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév tizenegyedik hónapjában történtek.

Nyugdíjas találkozót rendezett a hónap elején a Borsodi Bányászok Központi Üzemi Alapszervezete, mely 151 tagot számlál. Az eseményt minden év őszén hagyományosan megszervezik.

Kazincbarcikára érkezett egy jubileumi rajztanári-tárlat, a Zempléni Alkotó Kör tagjainak alkotásai majd egy hónapon át voltak a Városi Kiállítóterem “vendégei”.

Egy meghibásodott alkatrész miatt keletkezett kisebb füst okozta a tardonai gyerekek rosszullétét azon az iskolabuszon, mely a szakértői vizsgálat szerint egyébként jó állapotban volt. A 16 iskolás szerencsére egy kis rosszulléttel átvészelte az országos sajtóvisszhangot is kiváltó esetet.

Bronzérmet szerzett Lagzi Kovács Bendegúz, junior szabadfogású birkózó a Tamásiban zajló Grappling Világbajnokság NO-GI szakági versenyén. A sportoló a város olimpiai reménysége.

Elismerések és átalakítások

Amíg a városban önkénteseket kerestek a hajléktalanok utcai ellátásához, addig az ágazat dolgozói ünnepelni gyűltek össze egy este erejéig. Kazincbarcikán évek óta szép hagyomány, hogy a szociális ellátás területén dolgozókat egy gálaműsor keretében köszöntik, így szeretné megbecsülését, tiszteletét kifejezni a város- és intézményvezetés. A szórakoztató programmal is megfűszerezett rendezvényen öten Polgármesteri Elismerő Oklevelet, tizenhárman pedig igazgatói dicséretet vettek át. A legmagasabb rangú elismerést, amit szociális ágazatban dolgozó szakember kaphat a városban 2011-ben Takácsné Haszon Jolán, az idősellátásban tevékenykedő egységvezető kapta.

Kiváló eredményéért elismerésben részesült a város a 2011. évi „Virágos Magyarországért” versenyben. A díjat október végén Százhalombattán Fancsik József, a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület elnöke vette át, majd a képviselő-testület ülésén adta át azt Szitka Péter polgármesternek. Ugyanekkor köszöntötték Dr. Erdei Sándor háziorvost is, aki kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként magas rangú állami elismerést kapott. A Pro Sanitate díjat a Batthyány-Strattmann László születésének 141. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepségen vette át Erdei doktor.

A tervezett közigazgatási átalakítással összhangban új struktúrát alakítanak ki a kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalban.

A határozatnak megfelelően a jelenlegi nyolc helyett négyre csökkentik a hivatali egységek számát és ezzel egy időben tizenkét engedélyezett álláshely is megszűnik. A számítások szerint az átalakítással 2012 végére 40 milliós megtakarítást érhet el az önkormányzat.

Beruházási dömping novemberben is

Elkészült a Pollack Mihály úton található Szolgáltatóház energiatakarékos felújításával a pályázó Timpanon Kft.

A hídfelújítási, illetve az ahhoz kapcsolódó egyéb munkálatok is véget értek, ötvennyolc millió forintból a jelentősebb gyalogos és a gépjárműforgalmat lebonyolító öt átjáró, s környéke bújt új köntösbe.

Novemberben lassan már rá sem lehetett ismerni Kazincbarcika Herbolya-Régi telepi részére, ahol egy több mint félmilliárdos rehabilitációs beruházás zajlik. A település „Bükk felőli kapuja” elmaradott peremkerületből lassan egy igazi mini városközponttá vált, a projekt az év 11. hónapjában 85 %-os készültségben van. Az Európai Unió által támogatott szociális városrehabilitációs program az óév tavaszán kezdődött el, az első kapavágást március 17-én ejtették meg a területen a kivitelezők. A beruházás óriási előrelépést jelent a városrészen élőknek, hiszen az életminőségüket jelentősen javító infrastrukturális (víz, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés, utak) fejlesztések mellett olyan építő és tartalmi programelemeket is tartalmaz, melyek a tágabban vett szociális helyzetüket is pozitív irányba változtathatja.

A másik „nagyprojekt”, az Újkazinci beruházás is szépen halad, november végén az egészségmegőrző program keretében egy újabb „nagyágyú”, Nagy Bandó András érkezett és tartott előadást Kazincbarcikán.

Borünnep és egyéb rendezvények

12 népszerű és kiváló magyar pincészet legjobb borait kínálták azok a borászok, akik a III. Barcikai Bormustrára érkeztek november utolsó szombatján a Sajó-völgyi kisvárosba. A szervező Európai Borlovagrend Borsodi Legátusa úgy gondolta, hogy a szakma legnagyobb mestereit testközelbe hozza, hiszen ritka alkalom ennyi kiváló borásszal személyesen találkozni, beszélgetni, megismerni hitvallásukat, és megízlelni egyedülállóan finom magyar boraikat. A rendezvény unikumnak számított a térségben, hiszen a magyar borászat krémje vett részt rajta: Szeremley Huba, Bock József, Polgár Zoltán, Árvay János, Dr. Gál Lajos és többek között Sike Tamás is. Délelőtt borlovag avatás, déltől pedig a nagyközönség számára bormustra volt a program, s miután a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés, a rendezvény igazi BORünneppé nőtte ki magát.

„Szűrésekkel az egészségért!”címmel szervezett egészségnapot novemberben az Ideál Életreform Népfőiskola Közhasznú Egyesület, melyen több mint 200 városlakó összesen 943 szűrést végeztetett el.

A barcikai Szalézi Szent Ferenc, korábban Ságvári Endre Gimnázium lett Magyarország első komplex digitális iskolája.

Az egyedülálló rendszer példaértékű, mely után egyre többen érdeklődtek, még a Microsoft Magyarország is.

A hónapot Gömör csipkés virágai zárták, Neszádeliné Kállai Mária népi iparművész csodás csipke világát december másodikáig a Kisgalériában láthatta a közönség.


Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév tízedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév kilencedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév nyolcadik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév hetedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév hatodik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév ötödik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév negyedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév harmadik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév második hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév első hónapjában történtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában