Helyi közélet

2011.09.09. 15:55

Olvasási világrekord-kísérlet a Diósgyőri Stadionban

Miskolc - A napos oldalt szinte teljesen elfoglalták az egyszerre, hangosan olvasók.

Miskolc - A napos oldalt szinte teljesen elfoglalták az egyszerre, hangosan olvasók.„Szeretek olvasni, mert remek időtöltés” – mondta a harmadikos Józsa Vivien az Olvasás világnapján megrendezett miskolci Guinness-rekordkísérlet előtt, a DVTK-stadionban, ahol arra várt, hogy az együtt-olvasásban résztvevő többi gyerek is elfoglalja a helyét a lelátón. Barátnője, a szintén harmadikos Répási Bernadett is szereti a regényeket, otthon már minden könyvet elolvasott. „Cserélgetni szoktuk az olvasnivalót Viviennel”, mondta. A két kislányt már beszippantotta a Gutenberg-galaxis, valószínűleg felnőttként is olvasó emberek maradnak, csakúgy, mint az ötödikes Szávai Luca, aki a Pál utcai fiúkat olvasta legutóbb, most pedig egy angol-magyar kétnyelvű kötetet. Nagyon sok gyerek – és tegyük hozz: felnőtt – azonban szinte soha nem vesz a kezébe könyvet, holott az információk zömét, a műveltség alapjait és felépítményeit más módon nem lehet megszerezni.

Hogy minél több gyerek számára váljék napi szellemi és lelki szükségletté az olvasás, a Miskolc és Környéke Fiataljaiért Egyesület megszervezte az együtt, hangosan olvasás világrekord-kísérletét.

Céljuk nem csak az olvasás népszerűsítése volt, hanem az is, hogy olyan közösségi élményt nyújtsanak a kísérletben részt vevőknek, ami folyamatos könyvforgatásra inspirálja őket.

Az egyesület vendégeket is hívott; a stadionban a gyerekekkel együtt olvasta a Márai Sándor Füvészkönyvéből származó, az olvasás fontosságáról szóló idézetet Erdei Sándor – alias Rokker Zsoltti –, a Holdviola együttes két tagja – Barta Zsófi és Gál Lajos – és a FreshFabrik együttes képviselője. A kísérlet előtt Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere beszélt a könyvolvasás fontosságáról – mondván: a világ jobban kitágul a könyvet olvasó ember előtt –, majd a következőképpen buzdította rekordbeállításra a közel kétezer együtt olvasót: „Hajrá Miskolc! Hajrá könyv!”.

Azt, hogy sikerült-e a Guinness Rekordok Könyvébe Miskolc nevét az olvasás kapcsán bejegyeztetni, csak azután derül ki, hogy a Guinness a jelenléti ívek, fotó és a videofelvételek „elemzése” után megállapítja a résztvevők hiteles létszámát.

ÉM-SZP


  • Előzmények:

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában