Helyi közélet

2011.07.23. 18:35

Pöltenberg Ernőre emlékeztek

Bükkaranyos - Felelevenítették az 1848-49-es Forradalom és szabadságharc Bükkaranyos melletti csatájának eseményeit.

Bükkaranyos - Felelevenítették az 1848-49-es Forradalom és szabadságharc Bükkaranyos melletti csatájának eseményeit.Immár negyedik alkalommal rendezték meg 2011.július 22-24. között a Pöltenberg Ernő Emléknapokat Bükkaranyoson. A pénteki táborverést követően, "hírelést" tartottak Bükkaranyoson, ismertették a várható programokat a település főutcáján majd esti hangolás következett Waszlavik Lászlóval. A szombat reggeli díszszemlét követően a rendezvényt megnyitotta az esemény fővédnöke Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára.

Ezt követően az államtitkár, Nagy Lajos, Bükkaranyos polgármestere és a szomszédos települések polgármesterei valamint a helyi hagyományőrző egyesület helyezte el a megemlékezés virágait a harsányi út bükkaranyosi elágazásánál, a Pöltenberg emlékműnél. Napközben volt többek között íjászverseny, Bükki Lovas Postakocsi bemutató, ügyességi versenyek, csikós és lovasíjász bemutató. Valamint a gyermekcsata kimenetele miatt izgulhatott a közönség.

A délutáni rendezvényen, a Kulcsár völgyi patak melletti réten a "Bükkaljai katonai hagyományőrző találkozó" keretében, magyarországi, erdélyi és lengyel lovas (huszár és dzsidás) valamint gyalogos (tüzér) csapatok találkoztak és hagyományőrző, korhű felszerelésben elevenítették fel az 1848-49-es Forradalom és szabadságharc Bükkaranyos melletti csatájának eseményeit.

Az eredetileg mintegy négy órás csata legjellemzőbb mozzanatainak felidézésében a narrátor Kerékgyártó László, a Görgey-kör elnöke segített. Gondoltak a kicsikre is, a rendezvény ideje alatt a gyermekeket postakocsizás, lovaglás, kardforgatás, íjászkodás játszóház és kézműves műhely várta. Ezen kívül kézművesek kirakodó vására és "Szabadtűzi ételek" főzőversenye csalogatta az érdeklődőket.

A színpadon népzenészek, táncosok népdalkörök léptek fel. Őket váltotta a szombati program záró műsorszáma a Sikátor együttes koncertje. Vasárnap folytatódnak a programok reggel járőrtiszti szolgálaton versenyeznek a résztvevők. A lovas tájékozódási verseny után pedig a gyalogos egységek alaki versenye következik. Majd eredményhirdetéssel zárul a háromnapos színes, változatos rendezvénysorozat. Az esemény többek között európai uniós és az Új Magyarország Vidékfejlesztési program segítségével valósulhatott meg.

- ÉM-PGY -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában