Helyi közélet

2010.07.05. 20:21

Pénz is lesz az árvízkárok enyhítésére

<p>Miskolc - Az árvíz utáni és árvíz előtti teendőkről tartottak lakossági fórumot Miskolcon.</p>

A megyeszékhelyt három alkalommal is próbára tevő árvíz és a belvíz okozta károk helyreállítási munkálatainak állásáról, a megelőzés lehetőségeiről tartottak lakossági fórumot hétfőn délután Bartha György, dr. Hardonyi András és dr. Tompa Sándor szocialista önkormányzati képviselők az Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központban.

A rendezvény első részében az önkormányzat érintett osztályainak vezetői számoltak be arról, milyen feladatokat végeztek, végeznek az árvíz kapcsán, és hogy milyen lehetőségek mutatkoznak a kárenyhítésben. Leskó György katasztrófavédelmi szakember arról beszélt, hogyan kell átszervezni Miskolc katasztrófavédelmét, hogy hatékonyan működjön, Rogosz Sándorné, a városüzemeltetési osztály vezetője a vis major pályázatok állásáról tartott összefoglalót, Jirkovszkiné Szép Mária, a szociális osztály főosztályvezetője pedig arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy a közgyűlés által létrehozott vis major alapból – melynek feladata a magántulajdonú lakóingatlanokban esett károk mérséklése – július 15-ig pályázhatnak azok, akik eleget tesznek a feltételeknek.

Kérdésként felmerült a hallgatóság részéről, hogy mi lesz azokkal a műemlékekkel, amelyekben szintén kárt okozott a víz, és hogy kinek a feladata a Szinva-mederben elmozdult, elsodort mederburkolat helyreállítása? Egy vállalkozó arra volt kíváncsi, számíthat-e valamilyen kárenyhítésre?

A műemléki templomokat ért károkat a tulajdonosuk kötelessége bejelenteni a műemlékvédelmi hivatalnál, míg a Szinva-meder biztonságosabbá tétele már a kotrási tervben foglaltak szerint zajlik. A gazdálkodó szervezeteknek – így a vállalkozásoknak – saját maguknak kell a védekezésről gondoskodniuk, az árvízkár pedig a vállalkozás kockázatának számít – fejtette ki Leskó György -, amit akár biztosítással, akár más módon mérsékelhetnek a vállalkozások. Az esőzések által elmosott utak állapotáról is többen kértek tájékoztatást, de az egyikről kiderült, hogy a teljes útépítés, csatornázás, mederkotrás több tíz millió forintot emésztene fel, amire a városnak évek óta nincs pénze, a másik út pedig az erdészet tulajdonában van, így a város nem tud rá áldozni.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában