Helyi közélet

2010.04.16. 21:04

Mintha a folyót szivattyúzták volna Szalonnán

<p>Szalonna - Folyóink áradása a megye több teleülésén okozott kisebb-nagyobb károkat, de az előrejelzések szerint újabb esőzésekre lehet számtani, ami nem éppen jó hír azoknak a családoknak, akiknek már el kellett hagyniuk otthonaikat.</p>

Kilométereken keresztül követi a 27-es főút a Bódvát: az útról is jól látszik, hogy például a Szendrőládi falu végén az iszapszínű, zavaros víz a kertek végét nyaldossa, és alattomos kitartással araszol a házak felé. A folyómeder eredeti vonalát csak sejteni lehet, talán a derékig vízben álló fasorok között kanyaroghat valahol, a szél azonban hektárnyi területeken fodrozza a partjai közül megszökött vizet, ami bekúszott a búzatáblákra, ártéri erdőkbe.

Szalonnát nem óvja gát, a Bódva esőzésekkel hizlalt vize akadálytalanul törhet be a házak közé. Meg is teszi, évente több alkalommal, ebben a szezonban a természetnek ez már az ötödik hasonló támadása. A falu végén tűzoltók rakják a homokzsákokat, rendőr irányítja a forgalmat – egyébként viszonylagos nyugalom uralkodik megérkezésünkkor, embert alig látni. Ahogy feltűnnek az első televíziós kamerák, a házak lakói is előbújnak, a lapát nyelét is egyre többen markolják meg, hogy zsákokba szórják az út partjára leborított homokot. Egyik-másik udvaron combközépig ér a víz, így a kertek hátuljába épített homokzsák-gátak hasznosságát könnyű kétségbe vonni. A tűzoltók több szivattyúval dolgoznak, a víz szintje csak nem látszik apadni: „Olyan, mintha egyenesen a folyót szivattyúznánk!”, mondja egyikük. Káló Józsefné portája előtt áll rokonaival, a fejét fogja: félti nemrégiben felújított házát. – Már repednek a falak, a csempék is elcsúsztak – meséli kétségbeesetten. Két unokájával, lányával, fiával él itt, mi lesz velük? Hová menjenek? Ennyi embert a rokonok se fogadnak be jó szívvel. Az elöntött házakban nincs áram, nincs vagy ihatatlan a víz, de fűteni se tudnak: akinek kazánja van, annak az áram vagy a gáz hiánya okoz gondot, másoktól a víz sodorta el a tűzifát. A homokzsákok lassan megtelnek, ezek hátán már meg lehet közelíteni a házak bejáratát. Közben megmentenek egy disznót is az elöntött ólból – megy a munka.

Állítólag a víz miatt Tornabarakony és Tornaszentandrás között nem lehet az úton közlekedni. Továbbmegyünk, ezt látni kell. Az út két oldalán hatalmas elöntött területek és valóban, az úton bömbölve zúdul át a víz: személyautóval csak néhol lehet átkelni rajta, egyedül a terepjárókat nem hátráltatja a fenéklemezt nyaldosó víz. Hogy a sofőrök tudják, merre is kell menniük, karók jelölik az enyhe ívben kanyarodó, de a fél méteres víz alatt láthatatlan út nyomvonalát. Kerékpáros idős asszony érkezik: Mariska néni hírét vette, hogy áradás van, eljött megnézni, de vérbeli katasztrófaturistához méltóan csak legyint; volt már itt ilyen máskor is.

Vissza Szalonnára. Időközben megjött a polgármester, akitől sokan azt várták, hogy majd hoz száraz fát azoknak a családoknak, akik udvaráról elsodorta a tüzelőt a folyó. Hankó Gyula nem hozott tüzelőt. Inkább megoldást kínált. A veszélyeztetett négy családot ki kell menekíteni, ha lehet, a legfontosabb holmijaikkal, ingóságaikkal együtt. Az iskola tornatermében és a falu szolgálati lakásaiban kapnak szállást addig, míg a víz el nem vonul. Erre pedig még várni kell, mert nem csak az esőre kell még számítani, de a folyó szintjének további – úgy húsz centis – emelkedésére is.

ÉM-SZP

Gúr Nándor, a terület szocialista képviselője tájékozódott a védelmi munkálatok állásáról, és biztosította a Bódva völgyének lakóit, hogy – amennyiben tovább romlana a helyzet – számíthatnak a kormányzat és az ő közvetlen segítségére is.


Kiköltöztettek tizenhat embert Szalonnán Borsodban

fuggetlen | 2010.04.16 17:36

Szalonna - A Bódva folyó áradása miatt tizenhat embernek kellett elhagynia otthonát a Borsod megyei Szalonnán, ideiglenesen a helyi iskola tornatermében helyezték el őket. A Sajó és a Bódva mentén kilenc településen folyik védekezés, most száz ember pakolja a homokzsákokat azokon a helyeken, amelyeket veszélyeztet a víz. Borsodban öt út járhatatlan az árvíz miatt.


15 milliós kár a kisvasútban

boon | 2010.04.16 15:46

Miskolc - Az elmúlt napok heves esőzései miatt földcsuszamlás történt a Bükkben, aminek következtében veszélyessé vált a lillafüredi kisvasút egy pályaszakasza.


Árvíz Borsodban: Ma várható a Sajó és a Bódva tetőzése

fuggetlen | 2010.04.16 08:36

Pénteken várható a Sajó és a Bódva tetőzése a Sajó völgyében. Az árhullám mértéke meghaladja a harmadfokot, mindkét folyó vízszintje rekordmagasan áll.


Földcsuszamlás a papírgyárnál

boon | 2010.04.16 08:29

Miskolc - A lillafüredi kisvasút nyomvonalát több helyen alámosta a csapadék, statikus vizsgálja meg, hogy biztonságosan használható-e.


Áradás: Útlezárások Borsodban

boon | 2010.04.16 08:12

Az utóbbi idők heves esőzései miatt több folyó is megáradt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ezért útlezárásokra került sor.


Leszakadt az ég Miskolcon

boon | 2010.04.15 19:03

Április szeszélyes hónap, na de ennyire? Egyik percben nyári napsütés, a másik pillanatban jégeső! Hatalmas viharfelhőkkel érkezett az első idei jégeső megyénkbe.


Áradnak a folyóink

boon | 2010.04.15 16:04

Miskolc, Sajószentpéter, Tokaj - Csont Csaba, az Ékövizig osztályvezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy megyénk folyóin több helyen is árhullámok alakultak ki.


Megyeszerte tombolt a víz

boon | 2010.04.15 16:02

Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tíz településen okozott károkat a szerda esti felhőszakadás. Utakat mosott el, pincéket töltött meg az ítéletidő a megye több települséén. További esőzések várhatóak.


Kicsúszott a föld a kisvasút alól

eszak | 2010.04.15 14:11

Miskolc - Földcsuszamlás miatt bizonytalan ideig nem jár a lillafüredi kisvasút.


Levonult az ár Komlóskán

fuggetlen | 2010.04.15 13:56

Komlóska - A nagy mennyiségű eső miatt kiáradt a településen átfolyó patak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán. A víz kerteket, pincéket, köztereket árasztott el, megrongált több önkormányzati ingatlant és utat. Az ár már levonult, a helybeliek pedig megkezdték a károk helyreállítását, a pincékbe befolyt víz kiszivattyúzását.


Videó: Óriási vihar a Bükkben

boon | 2010.04.15 10:37

Miskolc - Szerda éjszaka a Bükkben: a Majális parknál ömlött le a víz a hegyoldalról, az úton keresztül.


Tíz településen okozott gondot a szerda esti felhőszakadás Borsodban

fuggetlen | 2010.04.15 09:56

Tíz települést érintett a szerda esti felhőszakadás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Negyvenkilenc házat kellett homokzsákkal védeni, harminckilenc helyen szivattyúztak, egy helyen kisebb földcsuszamlást is okozott a víz. Több mint kétszázan vettek részt a védekezésben.


Kisebb árvíz Diósgyőrben

boon | 2010.04.14 23:53

Miskolc - Hacsak egy fél órára is, de kilépett a Szinva patak a medréből és 10-15 cm magasságban állt a víz Miskolc egyik legcsendesebb utcájában - adta hírül Bocsi Máté Levente olvasónk a szerkesztőségünknek szerda éjszaka.


Felhőszakadás Borsodban: hat településen volt szükség védekezésre megáradt patakok miatt

fuggetlen | 2010.04.14 19:56

Hat településen volt szükség a tűzoltók komolyabb beavatkozására Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerdán délután és este, a hirtelen jött felhőszakadás miatt. Több patak is megáradt, így sok helyen homokzsákokkal kellett védeni a házakat.


Jégeső, özönvíz az ország több területén

fuggetlen | 2010.04.14 18:31

Több helyen is jégeső esett Baranya megyében, de negyed óráig hullott a jég Szolnokon is szerdán délután. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán viszont az eső okozott gondot: a megáradt Komlóska-patak elmosta a település feletti ruszin parkot és utakat rongált meg.


Árvízre készülnek a Sajó és a Hernád mentén

fuggetlen | 2010.04.14 16:41

A csapadékos időjárás miatt harmadfokú, és ez eddig mért legmagasabb szintet is megközelítő árhullám alakulhat ki a Sajón és a Hernádon a hétvégén. Ha ez megtörténik, a Sajó völgyében akár húsz település is veszélybe kerülhet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában