Helyi közélet

2009.01.09. 16:20

Mályi-tó: Jégmotorral rámenni tilos?

<p>Mályi - A "Jégmotorozás Mályiban" cikkünkkel kapcsolatosan a megyei rendőr-főkapitányság álláspontot jutatott el hozzánk. E szerint: tilos gépjárművel a szabad vízek jegén tartózkodni. A jégmotor sporteszköz - vetettük fel. Hogy mi lett az ügy vége?</p>

"A "Jégmotorozás Mályiban" címmel megjelent cikkre hivatkozva tájékoztatom, hogy a vonatkozó jogszabályi előírások értelmében egyértelműen tilos gépjárművel - a biztonságos munkavégzés kivételével - a szabad vizek jegén tartózkodni. A rendelkezéseket megszegő személy azon túlmenően, hogy saját és mások életét, testi épségét is veszélyezteti szabálysértést is elkövet, melyet a jogszabály 20.000 forintig terjedő pénzbírsággal rendel büntetni." - a fenti sorokat Gaskó Bertalan, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófönöke jutatta el hozzánk. Az e-mail nyomán megkerestük a sajtószivőt, és felvettünk neki: ezek a motorok nem sporteszköznek minősülnek? Válasza szerint nem, erről egyeztetés történt a közlekedésrendészeti osztállyal, ahol az volt az álláspontjuk: ezek motorok, amik a KRESZ szerint gépjárművek, így a jogszabály szerint szabálysértést követ el, akik ezekkel a tó jegére megy. Kérdésünkre azt is elmondta: arról nincs tudomása, hogy korábbi jégmotoros rendezvények alkalmával a rendőrség közbelépett volna.

A rendőrségi állásfoglalást követően felhívtuk Mészáros Lászlót - mint arról beszámoltunk, ő és barátai sokadmagukkal érkeznek a mályi jégmotorozásra - mi a vélménye a történtekről. A többszörös magyar bajnok vaspapucsos elmondta: Szolnokon is gond volt egykor a jégmotoros rendezvényekkel, de mára sikerült tisztázni: a gépi erővel meghajtott járművek valóban nem mehetnek a jégre, de ez alól kivételt képznek a sporteszközök. A jégmotorok pedig azok. "Ezzel a gépekkel nem mehetünk a betonon, ugyanis ezek 500 cc-s salakmotorból átalakított jégmotorok. Ezzekkel csak a jégen lehet közlekedni."
Elmondta azt is: a mályi polgármester évekkel ezelőtt, szintén egy, a szombatival azonos rendezvényre adott engedélyt számukra, ami mai napik megvan, bár azt beismerte nem tudja érvényes-e.

- Az utóbbi időben nem volt gondunk ezekkel a rendezvényekkel és elszomorít, hogy most porbléma adódik. Azért is, mert ez egy nagyon szép, élvezhető, látványos sport, aminek sok-sok rajóngója van és biztos vagyok benne, hogy ez sok helyi lakosnak és miskolcinak egy jó hétvégi program. Mindemellett mi gondoskodunk arról, hogy biztonságos is legyen: a területet kibójázzuk, és csak több éve, évtizede jégmotorozó, gyakorlott emberek merészkednek a jégre. Ami nem mellékesen: több, mint 20 centiméter vastag a Mályi tavon. Mert ezt is megvizsgáltattuk.

Megkerestük Zelei Zoltánt is, Mályi polgármesterét, de ő nem nyilatkozott az ügyben.

Mészáros László elmondta: szombat hajnalban indulnak Szolnokról és 9-9.30 órakor várható az érkezésük Mályiba. A jégmotorok melegítése után, körülbelül 10 órakor kezdődik a jégmotorozás és a tervek szerint sötétedésig tart.

Kapcsolódó cikkek:

  • Jégmotorozás Mályiban
  • A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályai
  • A jégen tartózkodás szabályainak megszegése
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában