Helyi közélet

2008.06.23. 18:26

Szalamander: búcsúznak Miskolctól a valétálók

<p>Miskolc - A Miskolci Egyetem végzős hallgatói június 25-én, szerdán este tartják hagyományos városi ballagásukat, a szalamandert.</p>

A Miskolci Egyetem végzős hallgatói június 25-én, szerdán este tartják hagyományos városi ballagásukat, a szalamandert. A fáklyás felvonulás útvonala: Városház tér – Széchenyi utca – Kazinczy utca–Petőfi tér. Időpontja: körülbelül 9-től 10 óráig.

A most valétáló bányász-, kohász-, gépész-, jogász-, gazdász-, bölcsész-, védőnő- és zenészhallgatók minden érdeklődőt szeretettel várnak szerdán este 9-re a városháza elé, a városi ballagási ünnepségükre, a szalamanderre.

Kari zászlók mögött

A valétálás a 260 éves selmeci hagyományok egyik kiemelkedő, talán legszebb és az egyik leglátványosabb eseménye. A szó a latin valete (búcsúzás) kifejezésből ered, és a végzős hallgatók egész tanévet végigkísérő, az egyetemtől és a várostól való búcsúzását jelöli. Ennek része a szalag-, majd a gyűrűavatás, a pezsgős ballagás, a valétabál, a szalamander, azaz a fáklyás felvonulás a városban, és a többi esemény, amelyek lezárják az egyetemi éveket.

Az utolsó nagy összejövetel az államvizsgák után a szalamander. Miskolcon ez a Városház térről indul és a Petőfi téren ér véget. A városháza előtt, a kiindulás helyszínén a hallgatók a kialakulásuk sorrendjében felállt karok zászlói mögött gyülekeznek. A város nevében a megyeszékhely polgármestere, Káli Sándor, míg a végzősök közül valamelyik ősi kar valétaelnöke köszön el búcsúzó hallgatótársai nevében a várostól. Ezután egy bányászlámpással felszerelt csoport indul el "szalamander" alakzatban az egyetemi és kari zászlók és a hallgatók előtt. A hallgatók fáklyákkal, "Bursch-nótákat" énekelve vonulnak az említett útvonalon. A Petőfi térre érve a lámpással rendelkezők a tér két oldalán, míg a diákok ismét karok szerint sorakoznak fel. A valétaelnökök itt adják át az elnöki szalagot és a kar zászlaját az utódaiknak. A szalamandert a karok himnuszai, a "Gaudeamus igitur…" és a "Ballag már a vén diák" kezdetű dalok zárják

A selmeci hagyományok nemcsak végigkísérik az egyetemi éveket – sőt valódi diákévekké varázsolják azokat –, hanem a végzést követően is, egy életre meghatározó marad az Alma Materhez való kötődés és a diáktársak összetartása.

Elterelt buszok

Szerdán este fél 10 és 10 óra között az egyetemisták fáklyás felvonulása miatt forgalomterelések lesznek a belvárosban.
A forgalomterelések a 12-es, 14-es, 14H-s, 22-es, 35-ös, 44-es járatokat érintik, melyek megállóhelyei a rendezvény idejére változni fognak.
Az 1V, 2V villamosok és 1-es, 1A-s, 11-es, 34-es autóbuszok vonalán pár perces forgalom-megállításra lehet számítani, mely miatt az említett járatok pár perces késéssel közlekednek az adott időszakban.

Megállóhelyi változások
12-es járat

A Szemere u. irányába a rendezvény ideje alatt nem érinti a Petőfi tér, Hősök tere, Széchenyi u., Szemere u. megállókat.

A Szemere u. irányába az Álmos utcáig változatlan helyeken áll meg, majd Szeles u. (a Tiszai pályaudvar felé haladó 1-es autóbusz megállója) – Centrum – Vörösmarty u. (38-as megállója) megállóhelyek következnek.
A repülőtér irányába az autóbuszok megállóhelyeiben nincs változás.
14-es, 14H-s járat
Hejőcsaba irányába a rendezvény ideje alatt nem érintik a Petőfi tér, Hősök tere, Széchenyi u. megállókat.

Hejőcsaba irányába az Álmos utcáig változatlan helyeken állnak meg, majd Szeles u. (a Tiszai pályaudvar felé haladó 1-es autóbusz megállója) – Centrum – Vörösmarty u. (38-as megállója) megállóhelyek következnek. A Népkert megállótól változatlanul állnak meg.
A repülőtér irányába a rendezvény ideje alatt nem érintik a Széchenyi u. , Hősök tere, Petőfi tér megállókat.
A repülőtér irányába a Népkertig változatlan helyeken állnak meg, majd Vörösmarty u. (38-as megállója) – Centrum – Szeles u. megállóhelyek következnek. Tovább változatlanul állnak meg.
22-es, 35-ös, 44-es járat

A rendezvény ideje alatt nem érintik a Hősök tere, Széchenyi u. megállókat.
Helyette a Centrum, Vörösmarty megállókban állnak meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában