Helyi közélet

2008.06.30. 19:30

Nézőcsúcs a VIII. Borsodi Művészeti Fesztiválon

<p>Kazincbarcika - A 12 napos rendezvénysorozat 35 programján 14.500 néző vett részt Kazincbarcikán és a térség 13 településén, ami kétezerrel több, mint 2007-ben.</p>

Az idén először csatlakozott a fesztivál helyszíneihez Berente, Borsodszirák és Sajókaza, ami mutatja a szervezők nyitottságát, a kulturális esélyteremtés őszinte és elkötelezett szándékát. Idén is bebizonyosodott, hogy békésen megférnek egymás mellett a különböző műfajok a komolyzenétől kezdve a világzenén át az igényes könnyűzenéig.

 Sokan féltették a szervezőket a fesztivállal egy időben zajló foci Európa Bajnokságtól, valamint az operafesztiváltól, ám a látogatottságon ez nem volt érezhető. Megteltek a színháztermek, a templomok, a kastélyok kertjei, csakúgy mint az aggteleki cseppkőbarlang hangversenyterme, a dubicsányi "mini-Kapolcs", vagyis a Fignár Fesztivál Udvar és a záró koncerten a Lázbérci-tó gátja. A sok emlékezetes programból kiemelkedett a Nemzeti Énekkar, a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórus és Horgas Eszter hangversenye, a L’art pour L’art Társulat abszurd színháza, valamint a Benkó Dixieland Band, a Cotton Club Singers, a Besh’O’Drom, az After Crying és a Bikini együttes koncertje. A Borsodi Művészeti Fesztivál továbbra is ízig-vérig „helyi” fesztivál, melyet a térség önkormányzatai, művelődési intézményei szerveznek a kazincbarcikai Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ koordinálásával és a Filharmónia Kelet-Magyarország Kht. közreműködésével. A művészeti fesztiválok viszonylatában kifejezetten szerény, mintegy 18 milliós összköltségű fesztivál anyagi alapjait is ők teremtették meg az egyre több helyi szponzorral együtt. A legfontosabb azonban az, hogy a helybéliek magukénak érzik a fesztivált, büszkék rá, szeretik azt! Így a június 18-tól 29-ig tartó 12 napos varázslatos barangolás nemcsak a művészet, hanem az egész térség ünnepe volt - jelentette ki végezetül Sajó Attila fesztiválszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában