Helyi közélet

2007.12.08. 08:28

Szegregáció? Az önkormányzat cáfol

<p>Miskolc - Választ kaptunk cikkünkre, az abban foglalt, szegregációra vonatkozó állításokra. A miskolci önkormányzat határozottan cáfolja, hogy szegregálna. Mindkét cikk teljes terjedelmében (is) olvasható. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/szegregacio-miskolc-betonfal/cn/boon-news-em_01-20071206-102739"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" />S<B>zegregáció, Miskolc, betonfal</B></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/valasz-szegregaciougyben-az-onkormanyzattol/cn/boon-news-em_01-20071207-014855"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Válasz szegregációügyben</B></A></p>

Szegregáció, Miskolc, betonfal címmel a Borsod Online-ról letölthető, onnan visszakereshető cikkünk, amelyben Ujlaki András, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány elnöke egyebek között így fogalmaz: „Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a miskolci önkormányzatot, mivel több oktatási intézményében elkülönítve oktatja-neveli a roma tanulókat a többi gyerekektől.” Dr. Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársa lapunknak elmondta, mérsékeltnek mondható a szankció, amit kiszabtak a miskolci önkormányzatra.

Sokatmondó cím

Dr. Kormos Vilmos, az önkormányzat oktatási főosztályának vezetője írásban válaszolt a cikkben szereplő megállapításokra. Sokatmondó az írás címe: „Válasz Ujlaki Andrásnak, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány elnökének vádjaira”. (Az írást teljes terjedelmében „feltettük” a Borsod Online-ra, onnan letölthető.)
Az alábbiakban idézünk az önkormányzat reagálásából:
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata közoktatási rendszerének racionalizálása érdekében elhatározta az óvoda- és iskolahálózatának tanügyigazgatási átszervezését... Az intézmény-összevonások... során fontos elvként kezeltük az etnikai integráció megvalósítását.

Első- és másodfok

A korábban roma többségű iskolákat a szomszédos, nem roma többségű iskolákhoz kapcsoltuk. Az így kialakított intézményi forma (székhely+telephely) egy OM-azonosító számot kapott, tehát egy közös beiskolázási körzettel rendelkezik...
Az Alapítvány – mint felperes –, pert indított Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata – mint alperes – ellen az egyenlő bánásmód követelménye megsértésének megállapítása céljából. A felperes 5 pontos keresettel fordult a bírósághoz... Az ügyet első fokon a B.-A.-Z. Megyei Bíróság tárgyalta... felperes keresetét széles körben lefolytatott bizonyítási eljárást követően egyértelműen elutasította...

Megsértette

Az ügyet a Debreceni Ítélőtábla tárgyalta másodfokon... ítéletben... az elsőfokú ítéletet helybenhagyta két pont kivételével. „Az Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatja, megállapítja, hogy az alperes azzal az intézkedésével, hogy az általa fenntartott Bulgárföldi Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskolának az Erenyői Általános Iskolával, illetve a Kuti István Általános Iskolával, Komlóstetői Általános Iskolának a Fazola Henrik Általános Iskolával, Selyemréti Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola és Városi Pedagógiai Intézetnek a József Attila Általános Iskolával való igazgatási és gazdasági integrációjának 2004. július 1-i időpontjában elmulasztotta a beiskolázási körzet tekintetében való integrációt – s arra csak 2005. augusztus 30-i hatállyal kerül sor –, megsértette a felperes által képviselt, roma származású tanulók egyenlő bánásmódhoz való jogát...”

Vissza 2004-hez

Az azóta eltelt időszakban jogszabályi változás történt... Ennek alapján a 2008. évi beiskolázás idejére a fenntartónak újra szét kell választania a kötelező felvételi körzeteket a székhely és a tagiskolák viszonylatában. Ez azt jelenti a mi esetünkben, hogy olyan formában kell az alapító okiratokat átszerkeszteni, mint azok 2004-ben, a per megindulása előtt voltak, és amiért az Alapítvány a bírósághoz benyújtott keresetében elmarasztalásunkat kérte, és végül az Debreceni Ítélőtábla ezt ítéletében is megfogalmazta... Végezetül szükséges ismételten kiemelnem azt a tényt, hogy az Alapítvány 5 vádpontja közül csak ezt az egyet támasztotta alá az ítélet, és kiemelte továbbá azt is, hogy „a sérelmes állapot átmeneti volt, s azt az alperes még a keresetindítás előtt megszüntette”.
Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában