Ítélet

2024.03.20. 15:35

Milliókat csalt ki különböző sértettektől az abaúji lelkésznő

Az Encsi Járásbíróság ítéltet hozott annak a lelkésznőnek az ügyében, akivel szemben csalás minősített esete miatt indult büntetőeljárás.

Boon.hu

Pénzhez juthatnak az egyetemisták

Fotó: Kamil Zajaczkowski

A bíróság által megállapított tényállás szerint a terhelt egy abaúji református egyházközség lelkipásztora volt 2012-2021 között.

A templomra és saját célra

2019 augusztusa és 2020 októbere között hivatását felhasználva, a parókia és a templom felújításának hamis ürügyén négy alkalommal, további három esetben pedig egyéb hivatkozással, többek között vállalkozás létesítését és saját letéti jegy kiváltását említve kért kölcsön pénzt különböző sértettektől, akiket mind a kölcsönösszeg célja, mind a visszafizetés lehetősége kapcsán megtévesztett. A többmilliós nagyságrendű, egymáshoz közeli időpontokban, rövid lejárati határidővel felvett kölcsönök visszafizetésére reális esély nem volt, mellyel a vádlott is tisztában volt. 

Az így kicsalt 46 millió forintot egy külföldi devizaszámlára utalta, amelynek sorsa követhetetlenné vált.

Üzletszerűen és folytatólagosan

A bíróság a vádlottat üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntettének minősített esetei miatt 2 év 6 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá 2 évre eltiltotta a lelkészi hivatás gyakorlásától.

Fentieken túlmenően a vádlottal szemben 4 millió forint összegben vagyonelkobzást rendelt el, egyúttal kötelezte több mint 11 millió forint kártérítés megfizetésére is az egyes sértettek javára.

Enyhítő és súlyosbító

A bíróság a büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként vette figyelembe a terhelt személyiségében rejlő okok mellett büntetlen előéletét, részbeni beismerő vallomását és csekélyebb súllyal azt is, hogy a kárt kis mértékben megtérítette, míg súlyosító körülményként esett latba a többszörös bűnhalmazat.

Az ítélet nem jogerős.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában