Kifosztás

2024.02.21. 14:06

Követte, fejbe vágta, kirabolta - négy év börtönt kapott érte

Fűkaszát, mosógépet vett magához, valamint a sértett pénztárcájából is kivett 500 forintot. A használati tárgyakat később értékesítette.

Boon.hu

Kerékpárral követte, aztán leültötte

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, aki a presszóból hazafelé tartva követte a szintén kerékpározó sértettet, majd ököllel fejbe vágta és az eszméletét vesztett férfi lakásából értéktárgyakkal távozott.  

A megállapított tényállás szerint a férfit 2023 áprilisában – korábbi agresszív viselkedése miatt – nem szolgálták ki egy borsodi településen lévő presszóban és távozásra szólították fel. A férfi előbb az épület teraszán, majd egy közeli padon ült le.

 

Kerékpárral követte 

Eközben a vele ismeretségi viszonyban lévő, zárásig a presszóban tartózkodó férfi - az ügy sértettje - kerékpárral hazaindult. A vádlott beszélgetés céljából – szintén kerékpárral közlekedve – követte a férfit, azonban az nem vett róla tudomást, ezért megharagudott rá. A sértett megérkezett a házához, kinyitotta a bejárati ajtót, ekkor a vádlott mögé lépett és hátulról puszta kézzel fejbe vágta, majd a földre eső emberbe bele is rúgott.  

Ezt követően a támadó az eszméletlen férfit bevitte a házba, majd felmérte, milyen értékek vannak a lakásban. Végül fűkaszát, mosógépet vett magához, valamint a sértett pénztárcájából is kivett 500 forintot. A használati tárgyakat később értékesítette.

 

Gondolkodnak a fellebbezésen 

A bántalmazás következtében a sértett arcüreg-, szemüreg- és állkapocs törés sérüléseket szenvedett el; a koponyaűri nyomásfokozódással járó sérülések miatt közvetlenül életveszélyes állapotba került.  

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. 

Őt a bíróság életveszélyt okozó testi sértés és kifosztás bűntette miatt 4 év szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi bűnösségre kiterjedő beismerő vallomását és megbánó magatartását, továbbá ilyenként értékelte azt is, hogy a sértett kárának jelentős része megtérült, figyelembe véve azonban azt, hogy ez nem a vádlott tevékenységének, hanem a rendőrség hatékony felderítő munkájának eredménye. Súlyosító körülményként esett latba a terhelt büntetett előélete.  

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője három munkanapot tartottak fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában