Új módszerek

2023.10.21. 11:30

Vigyázat, elvetemült csalók vadásznak ránk!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség új típusú csalási módszerekre szeretné felhívni a figyelmet, amelyek elkerüléséhez körültekintésre és elővigyázatosságra van szükség.

Boon.hu

Vigyázzunk!

Fotó: Németh András Péter

A vármegye területén, miként országosan is megfigyelhető az a jelenség, hogy a csalások elkövetési módja jelentősen megváltozott az utóbbi időben és a felmerülő új csalási módozatok is folyamatosan tovább változnak, kiegészülnek újabb módszerekkel.  

Az úgynevezett „banki ügyintézős” csaláskor az elkövetők egyike bankbiztonsági szakembernek adja ki magát és azzal hívja fel a sértettet, hogy a bankszámláján jogosulatlan tranzakciók történtek. 

Vármegyénkben ezen csalási típus olyan változatai terjednek, hogy azt közlik a sértettel hacker támadás érte a bankszámláját, és letöltetnek vele egy úgynevezett AnyDesk alkalmazást, majd szóval tartják, míg az alkalmazás a számlája felett átveszi az irányítást és akár több milliós tételben pénzt vesznek le.

Ne töltse le! 

Az AnyDesk alkalmazás letöltésre való felhívás olyan esetben is megjelenik, amikor a „nyereményjáték” módszert használják, azzal megkeresve a sértettet, hogy jelentős összegű nyeremény lehetőségét ajánlják fel, ráveszik, hogy telepítse fel az AnyDesk alkalmazást és itt is több milliós tételben károsítják meg.

A jelzett alkalmazás letöltéssel megvalósuló új módszer különösen veszélyes figyelemmel arra, hogy a sértettet rábírják, hogy a saját számítógépére vagy okostelefonjára töltse le, és az AnyDesk egy olyan program, ami lehetővé teszi a távoli elérést két eszköz között, azaz a sértett okostelefonja és az elkövető asztali számítógépe. Elkövetői részről nagy előnyei közé tartozik, hogy ingyenes, nem igényel telepítést, és gyengébb internet kapcsolat esetén is lehet rajta keresztül dolgozni.

Ezekre figyeljünk!  

Általánosságban elmondható, hogy a bankok telefonon nem kérnek internetes belépési adatokat az ügyfelektől és különösen nem kérnek alkalmazások letöltését, ekként az ilyen bűncselekmények megelőzéséhez fontos, hogy az állítólagos banki alkalmazottnak ne adjuk meg bankszámla-, illetőleg bankkártya adatainkat és eleve legyen gyanús, ha alkalmazás letöltésére hívnak fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában