Átverés!

2023.10.16. 15:26

Azt mondták a tiszalúci férfinek, hogy nyert, közben ellopták 300 ezer forintját

Egy tiszalúci sértett számlájáról több mint 300 ezer forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

Boon.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nerza

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben - tudta meg a boon.hu. Az elkövető 2023. október 9-én délután egy tiszalúci sértett bankszámlájáról - nyeremény ígéretével és az AnyDesk program letöltésével - több mint 300 ezer forintot utalt át egy idegen számlára - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több jelzés érkezik úgynevezett online csalásról. 

A csalók tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához, a pénz csalárd módon való megszerzése.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A bankok az ügyintézés során soha nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja!
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában