boon.hu PODCAST

2023.10.05. 20:00

Így lopják el az online csalók a pénzünket!

Adathalászat, szigonyozás, bálnahalászat – csak néhány kifejezés azok közül, amelyek online csalási módszereket takarnak. A cél mindig a pénzünk megszerzése.

Horváth Imre

Urbán József

Ma már a felnőtt lakosság közel 90 százaléka használ internetet, nagy részük naponta többszörösen, visszatérően. Az internethasználók fele pedig a pénzügyeit is itt intézi a KSH adatai szerint. Nem meglepő, hogy az internetes csalók is újabb és újabb módszereket dolgoznak ki, amivel megkárosíthatják áldozataikat.

Ennek megfelelően nagyon sokféleképpen ellophatják a pénzünket, azonban a módszereknek van egy közös fővezérszála: mindig szükség van az áldozati közrehatásra ahhoz, hogy megvalósuljon a csalás. Minden sikeres csalás mögött sértetti közrehatás áll. Tehát mi magunk tehetünk a legtöbbet az ellen, hogy tévedésbe ejtsenek és ellopják a pénzünket.

Arról, hogy pontosan milyen módszerek is vannak és hogyan lehet védekezni ellenük, azt konkrét vármegyénkbeli esetek bemutatásával Urbán József címzetes rendőr őrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója mondta el a Sziréna című podcastben Horváth Imre szerkesztőnek.

Még több podcast a boon.hu oldalán itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában