Uzsora-bűncselekmény

2023.08.10. 13:25

A uzsora maffia ellen Tornanádaskán

A Tornanádaskai Fejlesztő Központban lakossági fórum keretében - rendőröktől - hallgathattak előadást az érdeklődők uzsora-bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: My Agency

A prevenciós jellegű rendezvényen az Edelényi Rendőrkapitányság munkatársai, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója tartott szakmai tájékoztatót.

 

A fórum során a rendőrség szakemberei kitértek arra, hogy az uzsora-bűncselekmény a mai napig meglévő jelenség, ami  különösen a hátrányos helyzetű térségekben élő és rászorult helyzetben lévő családok mindennapi megélhetésére gyakorol rendkívül káros hatást.

A rendezvényen megjelent állampolgárok a rendőrség szakembereinek részéről  tájékoztatást kaptak az uzsora-bűncselekmény jellegéről, elkövetési módjairól, büntetőjogi és polgári jogi következményeiről, továbbá a bajba jutottak számára a segítségnyújtás lehetőségéről.

 
 

A lakossági fórumon a szakemberek az alábbi javaslatokat fogalmazták meg a jelenlévők számára:

  • Kölcsön felvételéért leginkább  hivatalos pénzintézethez célszerű fordulni, mivel előre kiszámítható és tervezhető, hogy a futamidő végére mekkora összeget kell visszafizetni.
  • Magánszemélytől soha ne vegyünk fel olyan kölcsönt, ami aránytalanul nagy, illetve nagyon rövid futamidejű fizetési kötelezettséget ró a kölcsönvevőre.
  • Olyan kölcsön-szerződést soha ne írjunk alá, amelyet nem olvastunk át figyelmesen, vagy értelmezési probléma esetén nem mutattunk meg jogban jártas személynek.
  • Ha mégis uzsora-bűncselekmény áldozatává vált tegyen feljelentést a Rendőrségen, hívja a 112-es segélyhívó számot, vagy a Rendőrség által üzemeltetett  06 80 555 111-es Telefontanú számon is kérhet segítséget.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában