Életveszélyben

2023.05.31. 10:45

Szó nélkül ütött, maradandó fogyatékosságot okozott

Az ütés következtében a megtámadott férfi feje a földhöz csapódott, és maradandó fogyatékosságot okozó sérülést szenvedett.

BOON

Maradandó fgyatékosságot okozott az ökölcsapás

Fotó: Shutterstock

2020. november 23-án, a délutáni órákban egy miskolci élelmiszerboltban az ittas állapotban lévő férfi - az ügy vádlottja - kötekedni kezdett az ott dolgozó alkalmazottakkal. A szintén az üzletben tartózkodó másik férfi - az ügy sértettje - az eladónők védelmére kelt és távozásra szólította fel a renintenst, aki ezen felháborodott és verekedni hívta a férfit. A férfi higgadtan utasította el a verekedést célzó kezdeményezést, majd többször megkérte a másikat, hogy távozzon. 
A szóváltás után a boltot először a vádlott hagyta el, miközben a „nincs elfelejtve…még lejátsszuk” kifejezésekkel megfenyegette a sértettet. Hazament, azonban nem hagyták nyugodni a történtek, mivel úgy érezte, hogy a sértett megszégyenítette, ezért rögtön visszaindult.  

Az utcára kilépve meglátta az éppen a háza előtt elhaladó férfit, akihez hirtelen odalépett és minden előzmény nélkül egy alkalommal, közepes erővel, ököllel arcon ütötte. Az ütés következtében a – szintén ittas állapotban lévő – sértett elesett, a feje a földhöz csapódott, melynek következtében 8 napon túli, ténylegesen legalább 5 hónap alatt gyógyuló, maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást eredményező, közvetlen életveszélyes sérülése keletkezett.

Az ügyészség súlyosbítást kér 

A vádlott elismerte a sértett bántalmazását, azonban mindvégig tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és bűnösségét. A Miskolci Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 4 év fogházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélt.  

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosítás érdekében, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés iránt jelentett be fellebbezést.
A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint semmilyen méltányolható indoka nem volt a vádlottnak a sértettel szembeni hirtelen, váratlan támadásra. Tettével ellehetetlenítette és megnyomorította a további önálló életvitelét a sértettnek, aki a bántalmazás következtében 24 órás ápolásra kényszerül, mert sem beszélni, sem írni-olvasni nem tud, dolgozni képtelenné vált. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a vádlott büntetlen előéletének túlzott jelentőséget tulajdonítva szabott ki az elsőfokú bíróság indokolatlanul enyhe büntetést, ezért indítványozta a büntetés súlyosítását, valamint a szabadságvesztés végrehajtási fokozatának fogház helyett börtönben történő megállapítását. Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában