Gyors megoldás

2023.01.12. 19:00

Kisteherautónyi veszélyes hulladékot vittek az erdőbe

Pénzbüntetésre ítélte apát és fiát a Mezőkövesdi Járásbíróság.

ÉM

A Mezőkövesdi Járásbíróság ítéletet hozott annak a két férfinak az ügyében, akik vattai és kácsi külterületi részeken hatósági engedély nélkül helyeztek el veszélyes hulladékot.  

A megállapított tényállás szerint az első rendű vádlott 2020. decemberében kötelezettséget vállalt arra, hogy az általa értékesített kácsi ingatlant kiüríti és az annak udvarán található hulladékot, törmeléket, bútorokat is elszállítja.  

A vevőkkel kötött megállapodásnak megfelelően 2021. januárjában és februárjában édesapjával, a másodrendű vádlottal egy zárt, egyterű kisteherautóval Vatta és Kács községek külterületi részeire vittek 27 zsák szerves oldószereket és más vegyi anyagokat tartalmazó festék-és lakkhulladékot, veszélyes anyaggal szennyezett csomagolásokat, olajos, festékes göngyölegeket, illetve elhelyeztek ott többek között tűzoltó készüléket, szigetelő anyagokat, neon lámpatesteket, linóleumot. 

A kihelyezett hulladékok veszélyes hulladéknak minősülnek, amelyek speciális elhelyezési körülmények hiányában veszélyeztetik a környezetet.  

Enyhítő körülmények 

A bíróság a vádlottakat társtettesként, folytatólagosan elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésében mondta ki bűnösnek, ezért az első rendű vádlottat 360 ezer, míg a másodrendű vádlottat 220 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.  

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy a vádlottak a hulladék elszállításával elhárították cselekményük káros következményeit, valamint az első rendű vádlott beismerő vallomását. Súlyosító körülményként esett latba a társtettesi elkövetés. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában