Bíróság

2022.05.20. 15:03

Majdnem megölte alkalmi ismerősét – ítéletet hoztak az ügyben

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és rablás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott és a társaságában lévő nő 2020. február 22-én délután Miskolcon a vasúti pályaudvar közelében találkozott a sértettel. A nő megszólította a sértettet, rövid beszélgetés után egy közeli garázssorra mentek és a nő szexuális szolgáltatást nyújtott a férfinak, majd otthagyta. Később azonban a selyemréti villamosmegállónál ismét összetalálkoztak mindhárman és szóba került, hogy a nőnek egy 20.000 forintos bírságot kell megfizetnie, amiért a sértett megsajnálta, ezért ketten a közeli automatához mentek és a sértett 15.000 forint készpénzt vett fel. Útközben újra találkoztak a vádlottal, aki miután megtudta, hogy a sértett még nem adta oda a pénzt, erőszakossá vált és követelőzni kezdett: a sértett férfit falhoz nyomta és bántalmazni kezdte, közölve, hogy „most meg fog halni”. A sértett próbálta elhagyni a helyszínt, de a vádlott a földre lökte és többször fejbe rúgta, mellkasára térdepelt és ököllel ütötte. A nő közben kérlelte, hogy hagyjon fel cselekményével, de a vádlott kifejezte, nem bánja, ha a férfi meghal. A bántalmazást követően átkutatta a sértett zsebeit és 22.000 forinttal távozott, hátrahagyva a földön fekvő, erősen vérző férfit, aki súlyos fejsérüléseket szenvedett.

A törvényszék a vádtól eltérően minősítette a terhelt cselekményét és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 13 év szabadságvesztésre, illetve 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből is. A törvényszék álláspontja szerint a vádlottat az élet kioltásának eshetőleges szándéka vezette: kijelentései és a bántalmazás után tanúsított magatartása alapján belenyugodott cselekményének lehetséges következményeibe, holott nem volt bizakodási alapja az okozott sérülésekre és arra figyelemmel, hogy a férfit segítségnyújtás nélkül a téli estén az utcán hagyta. A halálos eredmény elmaradása a szerencsének volt köszönhető.

A törvényszék súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlott útonálló jelleggel, ittas állapotban követte el a bűncselekményt, ugyanakkor enyhítő körülmény volt, hogy részben beismerte tettét.

Az ítélettel szembeni jogorvoslat előterjesztésére az ügyész három munkanapot fenntartott. A vádlott és védője téves jogi minősítés, illetve enyhítés iránt fellebbezett – írja a Miskolci Törvényszék a honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában