Katasztrófavédelem

2021.12.14. 07:30

A 49. hét jelentősebb káresetei

Az elmúlt héten a megye tűzoltóit 142 alkalommal riasztották, amiből 63 műszaki mentés volt.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a tűzoltókat Szendrőbe, a Kenderföld utcába december 6-án. A szendrői hivatásos tűzoltók a mentők kérésére vonultak az érintett családi házhoz, ahol egy nyílt égésterű gázkazánnal fűtöttek. Az egység kiérkezése előtt szellőztetni kezdtek, de még így is kimutatható volt a mérgező gáz az épületben - olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

 

Busszal ütközött egy személyautó a 26-os főúton Berente határában december 7-én. A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók egy járművel vonultak a balesethez. Az egység áramtalanította a gépkocsit, majd feszítővágóval kiszabadította és a mentőkkel kiemelte a sofőrt. Az autóbuszon senki sem sérült meg.

 

Rosszul lett egy ember, mert szén-monoxid áramlott vissza egy családi házba Kesznyétenen, a Kossuth utcában december 7-én. A tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók gázkoncentráció mérést végeztek az épületben, amely során magas szén-monoxid-szintet tapasztaltak a fürdőszobában. A helyiségben egy nyílt égésterű, gázüzemű vízmelegítő működött, ez okozta a bajt. Farkaslyukon, a Nárcisz utcában szén-monoxid-érzékelő jelezte a mérgező gázt. Az ózdi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a lakók átszellőztették a házat, de még így is kimutatható volt a megemelkedett szén-monoxid-szint. Az esemény szintén egy gázüzemű vízmelegítő miatt következett be, de az érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg.

 

Teljes terjedelmében égett egy családi házhoz épített melléképület Taktakenézen, a Széchenyi utcában december 7-én. A szerencsi hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel vonultak a tűzesethez. Miután az egységek megkezdték az oltást, átvizsgálták a főépületet, amelynek már a tető-, és födémszerkezete is lángolt. A tűz keletkezésekor senki sem tartózkodott otthon, így nem történt sérülés, azonban az ingatlan lakhatatlanná vált. A lakók elhelyezésében a rokonaik segítettek.

 

Tűz keletkezett egy családi házzal egybeépített garázsban Tokajban, a Báthori utcában december 9-én. Az esetet egy nyugállományú tűzoltó jelezte a 112-es segélyhívó számon, majd a szerencsi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig egy háztartási gázpalackot kihozott a tűzzel még nem érintett épületrészből. Az egységek egy szén-dioxid-palackot távolítottak el a garázsból, megfékezték és elfojtották a lángokat, amelyek a födémet és a tetőt is megrongálták. A tűzben egy személygépkocsi is kiégett, viszont az ingatlan lakható maradt és sérülés sem történt.

 

Egy családi ház szobája égett Prügyön, a Kodály Zoltán utcában december 10-én. A szerencsi hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel vonultak az esethez. Az egységek átvizsgálták az épületet, senkit sem találtak a házban. A tüzet, amely körülbelül tíz négyzetméteren érintette a berendezési tárgyakat, hamar megfékezték és eloltották, így az nem terjedt tovább a helyiségből, az ingatlan lakható maradt.

 

Tűz keletkezett egy társasházban Miskolcon, a Középszer utcában december 12-én. Az egyik első emeleti lakásban, a bejáratánál lévő kismegszakító, valamint a közelében található vezetékek égtek. A miskolci hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók sérülés nélkül elhagyták az épületet. Az egységek egy porral oltóval elfojtották a tüzet, majd ventilátorral átszellőztették az érintett lakást és a lépcsőházat. A veszély megszüntetése után mindenki visszatérhetett az otthonába.

 

Sok munkát adott a tűzoltóknak az időjárás december 12-én. A viharos szél miatt az egységek összesen harminchat helyszínen avatkoztak be. A legtöbb esetben forgalmi akadályt képező, lehasadt ágakat és kidőlt fákat távolítottak el a tűzoltók, de volt, ahol a megrongálódott tető miatt kérték a segítségüket. Mezőcsáton, a Kiss József, valamint Szerencsen, a Bocskai utcában, egy családi ház zsindelyborítása szakadt fel és vált veszélyessé. Sátoraljaújhelyen, a Jókai utcában és az Aradi vértanúk útján, egy-egy épület tetőbádogozását bontotta meg a szél, míg az Esze Tamás utcában, egy tűzfal rongálódott meg. Mezőcsáton, a Muhi utcában, egy ledőlt kémény miatt vált lakhatatlanná egy ingatlan. Miskolcon, a Görömbölyi úton, fa dőlt egy családi ház tetőszerkezetére, a Hunyadi utcában pedig bádogtetőt bontott meg a szél. Az egységek a forgalmi akadályokat felszámolták, az érintett épületeknél eltávolították a veszélyt jelentő tetőszerkezeti elemeket. Az események során senki sem sérült meg.

 

Rosszul lett egy ember, mert szén-monoxid halmozódott fel a házában Sárospatakon, a Sztárai Mihály utcában december 12-én. A sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók elhagyták az épületet. Az egység gázkoncentráció mérést végzett az ingatlanban, amely során megemelkedett szén-monoxid-szintet tapasztalt. A legmagasabb koncentrációt a pincében mérték, ahol egy nyílt égésterű, gázüzemű kazán működött.

 

(A borítókép illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában