rendőrökre támadt

2021.05.06. 11:30

Betondarabbal támadt rá a járőrökre

Tamás megfékezett egy fenyegetőző férfit, majd az illetőért érkező rendőröknek ment neki.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Ötéves börtönbüntetésre ítélte első fokon a Szikszói Járásbíróság azt a férfit, aki három társával tavaly márciusban az Encsi Rendőrkapitányság jogszerűen intézkedő rendőreire támadt.

Öléssel fenyegetőzött

Az eset még tavaly március 19-én történt, amikor a rendőrségre bejelentés érkezett, mely szerint az egyik vádlott Alsóvadászon késsel fenyegette a bejelentőt. A helyszínre érkező járőrök intézkedést kezdtek a vádlottal szemben, azonban ő nem volt hajlandó igazolni magát, trágár szavakat használt a rendőrökkel szemben, és „húzzatok innen!” kifejezéssel távozásra szólította fel őket. Időközben a helyszínre érkezett további két férfi, akik maguk is bekapcsolódtak a szidalmazásba, kutyának nevezték a járőröket és azt követelték, hogy takarodjanak ki az udvarról. Egyikük megragadta a rendőr karját, ellene könnygázt alkalmaztak. Időközben egy újabb férfi – a most elítélt vádlott – érkezett a helyszínre egy ágvágóval, s megöléssel fenyegette a rendőröket. Később vasvilla és fejsze is előkerült, miközben a vádlottak folyamatosan becsületsértő kifejezéseket kiabáltak a járőröknek. A vádlottakat családtagjaik ugyan próbálták visszatartani, azonban egyikük egy betondarabbal rohant ki az utcára, és a néhány méterre álló rendőrök felé dobta azt kiabálva, hogy „megdöglötök”. A felfordulásnak a rendőri erősítés vetett véget.

Már voltak ítéletek

A bíróság fölidézte, a másik három vádlottal szemben már korábban megszülettek az ítéletek, a bűncselekményt előkészítő ülésen beismerő férfiakat egy év és egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték, a harmadikkal szemben első fokon négy év hat hónap szabadságvesztést szabtak ki, az ő ügye a Miskolci Törvényszéken folytatódik. A mostani tárgyaláson az elsőrendű vádlott, K. Tamás nem ismerte el bűnösségét. Állítása szerint az ágvágó azért volt a kezében, mert fát metszett, és amikor fölszólították a rendőrök, letette a kerti szerszámot. Nem ismerte el azt sem, hogy eszköz kézbevételére szólított volna másokat, sem azt, hogy támadásra buzdított, de azt sem, hogy trágár kifejezésekkel illette volna a rendőröket.

A rendőrök tanúvallomása és egy tízperces videófelvétel minden állítását cáfolta. Hallatszik, hogy szidja a rendőröket, testvérét arra szólítja föl, hogy hozza a kaszát, s látszik, hogy egy betondarabbal a kezében megy ki az utcára, s csak azért nem tudja azt a rendőrökre hajítani, mert társai megakadályozzák benne.

Az ügy érdekessége, hogy a rendőrök nem miatta mentek ki, hanem egy nő bejelentésére, akit egy férfi késsel fenyegetett. Az első rendű vádlott ezt a férfit távolította el, de amikor jöttek a rendőrök a szomszédjába, s könnygázzal lefújták az illetőt, akkor ő, kezében az ágvágóval, átment hozzájuk. Az ittas férfi rázta, rugdosta a kerítést, letépte magáról a pólóját, fölvett egy nagy betondarabot és kiment az utcára, hogy a rendőrök felé dobja. Az eset során előkerült még vállmagasságban tartott vasvilla is, ami nem azt jelzi, hogy jogkövető szándék miatt vették kézbe.

A bíró megdöbbentőnek nevezte, hogy az esetet végignézték a vádlottak kiskorú gyerekei is, akik hangosan szólították föl szüleiket arra, hagyják abba, de ez nem hatott, az ittas vádlottak egyre jobban belelovalták magukat a dologba. Ugyan az ítéletnél az, hogy a vádlott négy kiskorú gyerek eltartásáról gondoskodik, enyhítő körülmény volt, de kérdéses, ha valaki így viselkedik, akkor hogy gondoskodik róluk? Súlyosító körülmény volt a csoportosan, felfegyverkezve való elkövetés és az, hogy bár Tamást szabadságvesztésre korábban nem ítélték, de az alkoholfogyasztásból fakadóan más intézkedések születtek már vele szemben.

Irány a törvényszék

A férfi büntetésének kétharmad részének kitöltése után szabadulhat feltételesen, s öt évre a közügyektől is eltiltotta a bíróság. Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így a büntetőper a Miskolci Törvényszéken folytatódik. A vádlott letartóztatásban marad.

(A borítóképen: A Szikszói Járásbíróság ítélete ellen fellebbezett a vádlott és védője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában