Különös kegyetlenség

2021.03.01. 19:00

A cigikérést kötekedés követte

Két fiatalkorú fiú majdnem a vízbe fojtott egy negyven év körüli férfit tavalyelőtt Tállyán. Máskor is belekötöttek.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A Miskolci Törvényszéken szerdán a sértett meghallgatásával folytatódott annak az ügynek a pere, amikor két fiatalkorú elkövető megvert egy férfit, majd a patakba akarta fojtani. A fiúkat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolják.

Ütötték, rugdosták

A 41 éves férfi fölidézte, 2019 júniusának egyik estéjén hazafelé ment testvérétől, amikor látta a focizó gyerekeket az aszfalttelepnél. Ők cigit akartak kérni tőle, de nem adott nekik, ezért utána mentek, két oldalról ütötték és rugdosták. Próbált elfutni előlük, de végig, háromszáz méteren keresztül vele tartottak, közben szidták, és azt mondták, megölik. Végül, amikor át akart menni a hídon, belerúgtak, mire ő beleesett az előző esőzés miatt megáradt vízfolyásba. Próbált kimászni, de visszarúgták, majd utána ugrottak, és a víz alá nyomták, ütötték, rúgták a fejét, a hátára is ráálltak vagy térdeltek. Próbált levegőt venni, ami néha sikerült neki. Halálfélelme volt, azt mondták, megölik. Hogy nem halt meg, annak köszönhető, hogy egy munkába igyekvő nő jött, a fiúkra kiabált, elzavarta őket, majd segítséget hívott. Tőle kapott száraz ruhát is, amiben kórházba szállították. Mint mondta, a két vádlott fiatal korábban is hasonló módon viselkedett, rendszeresen kértek tőle pénzt vagy cigit, de ez csak ürügy volt a kötekedésre. Volt, amikor kővel dobálták.

A vádlottak szerint a férfi ittas volt, azért esett bele a vízbe, ők csak ki akarták húzni onnan. Azt állították, ők nem kértek tőle semmit, és nem is vettek el, valamint a sértett kezdte a szóváltást, s ők nem is bántották őt.

A férfi elismerte, hogy ivott aznap, több mint egy liter bort fogyasztott úgy, hogy aznap nem evett, ezért egy kicsit jobban megártott, de nem volt súlyosan ittas. Viszont emiatt nem tudott rendesen védekezni, igaz, két oldalról ütötték.

A tárgyaláson levetítették a helyszíni bizonyításkor rögzített felvételt, amelyen a sértett és a vádlottak vettek részt, a vádlottak nem mondták el rajta saját verziójukat. Ezen a férfi segítségére siető nő mondta el, hogy látta, mikor az egyik gyerek a sértett fején áll, és még bele is rúg, a másik pedig a derekánál állt, összekapaszkodva társával. Ő elzavarta őket, de tartott tőlük. Térden állva arra kérlelték, ne hívjon rendőrt, de azt is elmondták neki, ők húzták a vízbe a férfit, ellenben a sértett azt hitte, beleesett. Ő először főnökének szólt, majd a mentőket értesítette. Főnöke egy másik férfival érkezett, kötéllel húzták ki a sértettet a vízből, és értesítették a rendőrséget.

A megmentett férfi a kórházból hazaérkezve megköszönte neki, amit érte tett, és sok dologra emlékezett az eseményekből, egy hónap múlva viszont zavart volt. Akkortájt kereshették meg őt az egyik fiú és rokonai, hogy vonja vissza a feljelentést. Őt is megkeresték, de azt mondta, ha a férfi visszavonja a feljelentését, ő teszi meg. Rá is kiabáltak azóta és dobálták a gyerekek.

A védelem egy tanút idéztetett a tárgyalásra, aki elmondta, aznap kora este egy kocsmában látta a sértettet, közepesen ittas volt. Az egyik vádlott még azt állította, nem fenyegetett ő és a családja senkit, és a sértett magától csúszott be a füves partról a vízbe. A tárgyalássorozat március 30-án szakértők meghallgatásával folytatódik.

(A borítóképen: Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete a vád)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában