lopás

2021.02.21. 19:30

Üzletszerűen lopják ki a gépjárművek katalizátorát

Már nem csak az utcán álló autók vannak veszélyben, az udvarokra is megpróbálnak bejutni!

Horváth Imre

20200611 Székesfehérvár Illusztráció Autószerelés, a platina miatt lopják a katalizátorokat Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Pesti Tamás

Beszámoltunk már róla, hogy reneszánszát éli a katalizátorkereskedelem, amely nemcsak a jogszerű úton működik, hanem az utóbbi években nagyon elszaporodtak a tolvajlásra szakosodott bűnbandák.

Bár a gyári katalizátorok egészen jó áron eladhatóak, mégsem elsősorban ezért lopják őket, hanem mert a benne lévő kerámia a jó hatásfok érdekében olyan nemesfémekkel van bevonva, mint az arany és a platina. Bár ipari nemesfémekről és néhány milligrammnyiról van szó, mégis virágzik az „üzlet” szinte az egész világon.

Trükkös módszerek

Arról már legutóbbi cikkünkben írtunk, hogy miként lehet védekezni az utcán hagyott autók esetében, hogy ne vághassák ki alóla a katalizátort. Azonban az utóbbi időben már trükkös módszerek is elterjedtek, amelyeket a tolvajok alkalmaznak. Olvasónk hívta fel például a figyelmünket, hogy csak óvatosan szabad régi, rosszabb állapotú autót árulni. Ugyanis az interneten többen panaszkodtak róla, és a családjukban is előfordult egy eset, amelynek során telefonon érkezik érdeklődés a hirdetésre. Az érdeklődő jelzi, hogy szeretné megtekinteni az autót, de úgy egyeztet, hogy csak olyan időpont jó számára, amikor a tulaj az otthonában tudja megmutatni az autót. Elkérik tehát a címet, és időpontot egyeztetnek, majd a következő éjjel megpróbálják az udvaron álló autó alól kilopni a katalizátort.

Imitálta a szerelést

Egy másik típusú elkövetésre példa az az ügy, amelyben a Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat. A vádirat szerint a kazincbarcikai férfi két felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt, tavaly október elején megjelent egy petőfiszállási tanyán, és az ott lakó asszonynak ajánlatot tett arra, hogy az udvaron álló, forgalomból kivont személygépkocsija katalizátorát megvásárolná. A sértett az ajánlatot nem fogadta el, mert az alkatrészt egy másik autójába akarta áttenni, mivel annak kipufogója lyukas volt. Ekkor a vádlott felajánlotta, hogy a javítást majd ő elvégzi, amibe a sértett beleegyezett. Ezután a vádlott szerelést imitálva mindkét jármű katalizátorát a magával vitt elektromos vágószerszámmal levágta, majd azokat a kipufogódobbal együtt saját autójába tette, és azzal az ürüggyel távozott a tanyáról, hogy ragasztóért kell mennie. A sértett 70.000 Ft kárt szenvedett, amelynek megtérítése érdekében a nyomozás során polgári jogi igényt jelentett be.

Barbár módszerek

AA vádlott két nappal korábban Gátéron is megpróbált egy katalizátort ellopni: fényes nappal egy utcán parkoló személygépkocsi kipufogórendszerét elvágta, és a saját autójára kötött kötéllel megpróbálta azt az alvázról leszakítani. Időközben azonban megzavarták, így a helyszínről a katalizátort hátrahagyva elhajtott.

(A borítóképen: Katalizátorszerelés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában