Folyamatos frissítés

2021.02.11. 08:33

Hóátfúvások, balesetek, fakidőlések megyénkben

Nagyon óvatosan közlekedjen mindenki, kéri a Magyar Közút megyei igazgatója.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Intenzív havazásra ébredtek megyénkben az emberek csütörtök reggel. A látvány gyönyörű, de a frissen hullott 8-10 centis fehér lepel igencsak megnehezítette az utakon közlekedők életét.

Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója az Északot arról tájékoztatta, hogy hajnali 2 órakor váltott át az eső havazásra térségünkben. Ezzel egyidőben a szél is megerősödött, ami hóátfúvásokat okozott a 37-es úton Gesztely és Szerencs között, valamint Sátoraljaújhely és Sárospatak környékén.

Fotó: Ádám János

Jelenleg a havazás miatt lezárt út nincs a megyében, a Sajó áradás miatt azonban Sajókaza és Borsodbóta után Kesznyétennél le kellett zárni az utat.

Balesetek

A közlekedést fakidőlések ágleszakadások nehezítik. A közút munkatársai a katasztrófavédelemmel közösen szabadítják fel folyamatosan az utakat. Jellemzően Ómassánál, Bánkút felé, a 25-ös úton és Kéked környékén kell a fáktól és ágaktól megtisztítani az utakat. Répáshutánál a közút egyik hókotró gépe az árokba csúszott, mert egy felelőtlen autós miatt el akarta kerülni az ütközést.

A közút mind a 62 kombinált gépe kint van az utakon, folyamatos a hóeltakarítás. A főutak járhatóak, de Peiker Tamás felhívta a figyelmet, hogy nagyon óvatosan közlekedjen mindenki. Főleg a 37-es úton, mert itt nemcsak a hóátfúvás jelent veszélyt, hanem a reggeli balesetek is. Több gépkocsi árokba csúszott, összekoccant.

A buszok máshogy járnak

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. tájékoztatása szerint a megyeszékhelyen a 15-ös autóbuszok csütörtökön reggel fakidőlés miatt csak a bánkúti elágazásig közlekednek. A 21-es és 101B-s autóbuszok átmenetileg az Újgyőri főtér és a Kandó Kálmán utca végállomás között az Andrássy utcán közlekedtek, de ezeknek a járatoknak a forgalma reggel nyolc órára helyreállt. A 16-os autóbuszok a Bányaüzem megállóhelyig közlekednek.

Folyamatos munkát ad az időjárás

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már huszonhárom helyszínen dolgoztak a hivatásos tűzoltók az időjárással összefüggő események miatt.

Az egységeknek a legtöbbször kidőlt fák miatt kellett beavatkozniuk, néhány esetben pedig elakadt járművek továbbhaladásában segítettek. Domaháza és Hollóháza külterületén több kidőlt fa akadályozta a közlekedést. Az utat az ózdi és a sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltók tették szabaddá. Putnokon, a Csemete kert utcában három darab fa dőlt az elektromos vezetékre. A fákat a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók távolították el, a vezetékek nem sérültek meg.

Fotó: Ádám János

Mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Jégpálya az utakon

Olvasónk Diósgyőrből indult kocsival csütörtök reggel dolgozni Miskolc belvárosába. Beszámolója szerint lépésben lehetett csak haladni, mert a főutakat és a mellékutakat is tükörjég, egyes helyeken jégborda borította. Látta ugyan a szóróautót, de az semmit nem ért. Több balesetnek is a szemtanúja volt. A Vasgyári piacnál és a Csabai kapuban is összecsúsztak az autók.

Volt olyan gépjármű, ami elindulni sem tudott a jeges úton, csak pörgött a kereke. Olvasónk véleménye szerint éjszaka sózhatták az utakat, amit az eső elmosott, aztán jött a hó, ami aztán ráfagyott az aszfaltra. A máskor 20 perces utat most egy óra alatt tette meg, úgy hogy elkésett a munkahelyéről.


A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. hóügyelete 6 szórógéppel és a feltöltésüket biztosító 1 rakodógéppel megkezdte a síktalanítási munkálatokat. Jelenleg 7 szórógép végzi a fő közlekedési, illetve a buszútvonalak síktalanítását, a hőmérséklet várható drasztikus csökkenése miatt a szórógépek CaCl2 bevonásával végzik az utak síkosságmentesítését.

Fotó: Ádám János

A Városgazda reggel 6 órától 9 tolólapos géppel megkezdte a járdafelületek takarítását, valamint 14 furgonnal rajta kézi síktalanítást végző négy dolgozóval a busz és villamosmegállóhelyek tisztítását és síktalanítását. A város területén 4 teherautó végzi a szóróanyag kiszállítását. A mai nap folyamán 309-en látják el a kézi síktalanítási feladatokat (lépcsők, gyalogátkelőhelyek felszabadítását).


Nem járnak a távolsági buszok

A Volánbusz közleménye szerint Miskolc térségében több út is járhatatlan a havazás és hóátfúvások következtében, ezért a

  • 4043 Kazincbarcika–Edelény–Balajt–Abod Királykút vonal járatai nem közlekednek.
  • A hatóság lezárta a 3-as számú főutat Arnót körforgalomtól Ongaófalui elágazásig.

  • 3710 Miskolc–Szikszó–Homrogd;
  • 3715 Miskolc–Szikszó–Aszaló;
  • 3716 Miskolc–Szikszó–Baktakék;
  • 3717 Miskolc– Homrogd–Abaújszolnok–Abaújlak–Gagybátor–Krasznokvajda–Viszló;
  • 3718 Miskolc–Homrogd–Perecse–Pamlény;
  • 3719 Miskolc–Szikszó–Baktakék–Rakaca–Viszló;
  • 3720 Miskolc–Szikszó–Encs–Szalaszend–Hernádvécse;
  • 3721 Miskolc–Szikszó–Halmaj–Szentistvánbaksa–Felsõdobsza;
  • 3722 Miskolc–Szikszó–Baktakék–Encs;
  • 3723 Miskolc–Szikszó–Encs–Gönc–Hidasnémeti járataink terelt útvonalon, megnövekedett menetidővel a 3. sz út 186 km, valamint Szikszó, Turul megállóhelyek érintése nélkül közlekednek. Türelmeteket kérjük!
  • A kialakult útviszonyok következtében

  • 3900 Sátoraljaújhely–Kovácsvágás–Pálháza–Nagyhuta–Hollóháza;
  • 3901 Sátoraljaújhely–Kovácsvágás–Pálháza–Nagyhuta–Nyíri–Hollóháza;
  • 3920 Sátoraljaújhely–Bodroghalom–Tiszakarád–Nagyrozvágy–Kisrozvágy;
  • 3925 Sátoraljaújhely–Bodroghalom–Nagyrozvágy–Ricse–Révleányvár járataink megnövekedett (kb 50, 60 perces) menetidővel közlekednek.
  • https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kaosz-a-37-es-fouton-5193109/

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában