Garázda kutyák

2020.08.25. 14:00

Kutyák rongálják meg az autókat?

A rendőrség az Állategészségügyi Telep vezetőjével is kapcsolatba lépett, több esetben is élvefogó csapdát helyeztek ki, eddig eredmény nélkül.

Horváth Imre

Forrás: Olvasónk küldte

Több olvasónk is jelezte: az elmúlt hónapokban Miskolc diósgyőri részén csapatokba verődött kutyák rongáltak meg autókat. Olvasóink szerint az ebek nem találomra esnek neki járműveknek, hanem macskát vesznek üldözőbe, amely az autó alá, motorterébe bújik előlük. A kutyák a macskához próbálnak hozzáférni, és közben rongálják meg az autót.

A történteknek több esetben volt szemtanúja, és rendőrségi feljelentés is született. Egyik olvasónk olyan fotót is küldött, amelyen három nagy testű, keverék kutya látható, állítása szerint ezek vettek részt az egyik rongálásban.

Érdeklődtünk a megyei rend­őr-főkapitányságon, ahol megerősítették a problémát.

„Április 12-től augusztus 14-ig a Miskolc, Stadion, Fazola Henrik, Kuruc, Árpád, Törökverő, Rácz Ádám, Lányi Ernő utcákban több kisebb, illetve nagyobb értékű parkoló gépjárművekben, összesen 17 darabban okoztak kárt az ezen

a környéken kóborló ebek.

Az esetek kapcsán a Miskolci Rendőrkapitányság Diósgyőri Rendőrőrse folytat jelenleg is eljárást rongálás vétsége miatt.”

A kóbor ebek feltehetően macska vagy egyéb rágcsáló (patkány, menyét, nyest, nyuszt) után szaladnak – melyek a parkoló járművek alá, illetve a motortérbe bújnak el. Hozzájuk próbálnak férni, és ez alatt a járművekben tetemes károkat okoznak – tájékoztatta a főkapitányság lapunkat.Komoly viták

A probléma elég összetett, és emiatt komoly viták alakultak ki a városrész lakói között. Többen vannak ugyanis, főként az idősebb korosztályból, akik a lakótelepeken ételt és vizet tesznek ki a kóbor ebeknek és macskáknak.

Ez azonban a környékre szoktatja a kóbor állatokat – esetenként a gazdis, de kijáró macskákat, kutyákat is –, így sokak szerint ezért alakulnak ki a 2-3, néha 5-6 ebből álló falkák is, amelyek az élelem után járva jelennek meg esténként az utcákon.

A másik probléma, hogy az étel vonzza a különböző rágcsálókat is, amelyek megjelenése egészségügyi szempontból sem túl szerencsés, ugyanakkor télen, a meleg motortérbe húzódó patkány, menyét, nyest önmagában is károkat okoz a járműben. Ilyen esetek voltak is a városrészben – de nem csak ott – a hideg hónapokban. Ugyanakkor ezek a rágcsálók a macskákhoz hasonlóan kiváltják a kutyákból a vadászösztönt, ami az autók károsodásához vezet.Fognyomok az autón

Olvasónktól fotókat is kaptunk az egyik megrongált autóról, amelyen jól látszanak a kutyák fognyomai és a rombolás, a kár mértéke, ami esetenként több százezer forintra rúg. Ezt a kárt pedig a casco sem téríti meg. Ha sikerülne befogni olyan ebet, amelyről szemtanú bizonyítaná, hogy részt vett egy jármű megrongálásában, és a kutyában találnának transzpondert, ami alapján a tulajdonos beazonosítható, akkor indulhatna ellene úgynevezett kutyával veszélyeztetés ügyében büntetőügy. Illetve az autó tulajdonosa a kutya tulajdonosával szemben polgári peres úton próbálhatná a kárát behajtani. Erre azonban meglehetősen kicsi az esély.

Az ügy viszont kezd eldurvulni, és nemcsak a szép számú eset és a tetemes károk miatt, hanem afféle kutyások, autósok közötti ellentétben csúcsosodik ki. A kutyasétáltatók egy ideje azt jelzik, hogy az érintett városrészben méreggel vagy tűvel, dróttal, sérülést okozó eszközökkel „töltött” húsféléket szórnak szét valakik, amit a sétáltatott kutyák elleni támadásnak vélnek. Azonban egyáltalán nem kizárt, hogy ezeket a kóbor kutyák, illetve a rágcsálók elpusztítása miatt szórhatják ki – ami persze azon még nem változtat, hogy ez nemcsak barbár megoldás, de még bűncselekmény is. Ugyanakkor a közösségi médiában is egymásnak estek a felek, ahol a kutyások egyenesen hazugságnak titulálják az állítást, hogy a kóbor kutyák autókat rongálnának meg, van, aki szerint ezzel csak a kutyatartókat akarják lejáratni.

Be kellene fogni

Az biztos, hogy az autótulajdonosok ebben az esetben tehetetlenek, nem tudják a járművüket megvédeni az ilyen kártól. Részleges megoldást jelenthet, ha sikerülne a jelenleg kóborló ebeket befogni. Azonban a lakótelepeken az étel kihelyezése – bármennyire is jó szándék vezérli azokat, akik ezt teszik – biztosan újratermeli a problémát.

(A borítóképen: Az autón jól látszanak egy állat fognyomai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában