borsodnádasdi emberölés

2020.06.19. 16:00

Debrecenben tárgyalják a Csenge-ügyet, szakértőket és tanúkat is meghallgattak

Az egész országot felzaklatta a borsodnádasdi emberölés ügye, amely másodfokon Debrecenben folytatódik.

Szilágyi Gergő

Fotó: Matey István

Őrizet nélkül, fekete maszk takarta arccal lépett be a Széchenyi utcai ítélőtábla ajtaján B. Roland, akinek gyilkossági ügye Debrecenben folytatódott péntek reggel.

Mint ismert, három éve az egész országot felkavarta a hír, hogy egy megvert lányt ájult állapotban, meztelenül egy aknába dobtak, aki ezt követően életét vesztette. A Miskolci Törvényszék gondatlanságból elkövetett emberölés miatt első fokon, nem jogerősen négy év szabadságvesztésre ítélte a büntetlen előéletű huszonnégy éves vádlottat, azonban az előzetes letartóztatásban töltött évek miatt B. Roland szabadon távozhatott.

Másodfokon Csenge gyilkossága

B. Roland 2017. szeptember 2-án egy baráti összejövetelen vett részt a borsodnádasdi tó mellett. Itt a vádlott alkoholt fogyasztott és elszívott néhány szál herbálos cigarettát is. A vádlott és a tizenhét éves áldozata titkos kapcsolatot folytattak, ennek apropóján találkoztak a falu erdős részén, majd néhány doboz sör és egy üveg bor elfogyasztása után szeretkeztek. Az erdőből kiindulva a lány megcsókolta a vádlottat, aki ez ellen ellenkezett. Elmondása szerint mivel akkor nemrégiben ért véget egy hosszabb kapcsolata, félt a pletykáktól, és nem szerette volna, ha nyilvánosságra kerül a románcuk. Ezt Csenge nehezményezte, és otthagyta a vádlottat azzal, hogy találkozója van mással. A vádlott állítása szerint ezután egymagában itta meg a maradék sört, majd a lány után eredt. Csengét eszméletlen állapotban találta, s azt feltételezte, hogy már nincs életben. A vallomásában szerepel, egy korábbi kábítószeres ügye miatt megijedt, és az élettelennek hitt holttestet meztelenre vetkőztette, és a közeli aknába dobta.

A lány viszont még életben volt, így halálát fulladás okozta.

Hatékony rekonstrukció

A bíró indoklása szerint a vádlott gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnös, ugyanis nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a Csenge testén talált külsérelmi nyomokat ő okozta, mielőtt a vízaknába dobta, B. Roland pedig az előzetesben töltött évek miatt szabadon távozhatott. Az ügyészség fellebbezést nyújtott be a vádlott terhére, így az ügy a Debreceni Ítélőtábla előtt folytatódhatott. A tárgyaláson ismertették a tényállást és a periratokat, azonban szakértők és a tanúk meghallgatásán a sajtó képviselői már nem lehettek jelen.

Balla Lajos, az ítélkező tanács elnöke ismertette, július 2-án az esti órákban helyszíni tárgyalást tartanak Borsodnádasdon.

A bíró hozzátette, az időpontot úgy választották ki, hogy az időjárási körülmények és a fényviszonyok is megfeleljenek a három évvel ezelőtti szeptemberi állapotoknak, így többek között a hold állását is megvizsgálták a hatékony rekonstrukció érdekében. Az ügy július 17-én folytatódhat Debrecenben.

Kapcsolódó cikkeink:

(A borítókép a tárgyaláson készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában