borsodnádasdi emberölés

2020.05.23. 07:00

Júniustól tárgyalhatnak Csenge haláláról

Soron kívüliséget rendeltek el a borsodnádasdi gyilkosság eljárásában.

Tóth Balázs

Fotó: Marosréti Ervin

Akár jövő hónapban elkezdődhet a másodfokú eljárás a borsodnádasdi emberölés ügyében. Mint ismeretes, márciusban első fokon gondatlanságból elkövetett emberölés miatt négy év szabadságvesztésre ítélte a Miskolci Törvényszék B. Rolandot. A borsodnádasdi fiatalember 2017. szeptemberében fejjel lefelé egy vízzel telt aknába dobta a helybéli, ájult K. Csengét, aki ennek következtében megfulladt. Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett téves minősítés miatt.

A Debreceni Ítélőtábla szóvivője, Fórizs Ildikó elmondta, mivel az ügy elbírálásához kiemelkedően fontos társadalmi, igazságügyi, illetőleg közérdek fűződik, soron kívüliséget rendelt el a Debreceni Ítélőtábla elnöke. A Debreceni Ítélőtábla várhatóan júniusban tárgyalja az ügyet.

Dr. Lichy József, az elhunyt K. Csenge családjának sértetti képviselője elmondta, mindez azt jelenti, hogy a másodfokú bíróság haladéktalanul hozzálát az ügy elbírálásához. Ez ritkán alkalmazott, csak a bíróság elnökét megillető döntés. Azokban az ügyekben alkalmazzák, amelyek jelentőségüknél fogva a közvéleményt megmozgatják. Ebben az esetben is az volt látható, hogy az elsőfokú ítéletet követően részben a média, részben egyéb közösségi fórumok által a társadalom széles rétege megmozdult és véleményt alkotott. Nagy visszhangot váltott ki, hogy egy élet elleni ügyben feltűnően enyhe szankció született. A most hozott végzés nem jelenti azt, hogy bármilyen következtetést lehetne levonni az elbírálás végeredményét illetően, azt tükrözi, hogy az ítélőtábla számára is világos a jelentősége. Az ügyet egyébként a bíróság elnöke, dr Balla Lajos tanácsa tárgyalja majd.

B. Roland ügyvédje, dr. Boschánszky Iván szerint mindenkinek az az érdeke, hogy lezáruljon az ügy.

Kapcsolódó cikkeink:

(A borítóképen az a vízakna látható, ahol Csenge halálát lelte. A virág jelzi, nem felejtik el…)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában