Bűnügyi statisztika

2020.04.02. 14:00

Nem csökkent idén sem a bűnesetek száma

Kíváncsiak voltunk, csökkent-e a bűncselekmények száma a járvány idején és azt megelőzően.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Alaposan felborította az élet minden területét a koronavírus miatt kialakult helyzet hazánkban. Kíváncsiak voltunk rá, miként alakult a bűncselekmények tekintetében az év első két hónapja, amikor ugyan még a komolyabb korlátozásokat nem vezették be, de már elindult a „Maradj otthon!”-kampány, és egyre többen maradtak otthonukban. Így megnéztük az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján készült rendőrségi térképtár fertőzöttségi térképét.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján készült rendőrségi térképtár fertőzöttségi térképét böngészve kiderült, hogy nem változott a korábbi tendencia. 2020. január 1-je és március 2-a között a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények tekintetében megyénk áll az első helyen, 308-cal. Ettől csak a fővárosban volt több, 404, a megyék között a második legtöbb 293, majd 276 következik, méghozzá Tolna és Nógrád megye tekintetében.

Ha a bűncselekménytípusok bontását nézzük meg, akkor a közvéleményt erősen irritáló, közterületen elkövetett bűncselekmények esetén ugyanezt a három megyét láthatjuk az élen, itt Tolna az első 130-cal, majd Borsod 127-tel és Nógrád a harmadik 124-gyel – természetesen szintén 100 ezer lakosonként.

Jobb a helyzet

A személy elleni erőszak esetén már jobb a helyzet, hat megye is megelőz minket 58, 56 és 47 a dobogós esetszám, míg nálunk ez 35. Ezen belül rablás mindössze kettő esik a 100 ezer lakosra az első két hónapban megyénkben.

A tulajdon elleni szabálysértések tekintetében már újra magasan viszi a prímet a megye, ez 91.

A tendencia ugyanez a lopások tekintetében is 57-tel, és a betöréseknél 14-gyel. Gépkocsilopás és feltörések tekintetében viszont jól állunk, ezekben Közép-Magyarországé az első hely.

És a balesetek?

Megnéztük azt is, miként alakultak a balesetek az év első két hónapjában, a térképtár adatai alapján. Megyénkben 263 eset fordult elő. Ebből halálos személyautó-baleset három volt, súlyos személyautós eset pedig 24. Motorkerékpáros, kerékpáros és gyalogos nem hunyt el közlekedési balesetben a két hónap alatt megyénkben, szerencsére autóbuszos és teherautós halálos baleset sem történt.

Baleseti gócpontként a térkép Miskolcot és környékét jelzi, itt tartalmaz a legtöbb, 46 esetet január 1. és március 2. között. Baleseti gócpont a 26-os út mellett a 27-es is. A 3-ason teljes hosszában elosztva jelzi a térkép a baleseteket, míg a 37-esen a gócpont több balesettel a főút „felső fele”, vagyis a Sátoraljaújhelyhez közelebb eső rész a határtól visszafelé Olaszliszkáig.

A rendőrségi térképtár adatai alapján 2020 első két hónapja sem a bűncselekmények és balesetek számában, sem a megyénk többi megyéhez viszonyított összehasonlításában nem hozott változásokat 2019-hez képest. A témára még visszatérünk, és összehasonlítjuk a következő két hónap információival, hogy kiderüljön, mennyire lesznek érzékelhetőek a korlátozások ezekben az adatokban.

(A borítóképen: Közlekedési baleset az idén februárban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában