boon.hu video

2024.05.16. 18:27

A digitalizáció a jövő útja

Az informatika és a fiatal vállalkozások kapcsolata volt a témája a konferencia negyedik, utolsó kerekasztal beszélgetésének.

Galambos Eszter

Fotó: Vajda János

A beszélgetést moderátorként Szajlai Csaba, a Figyelő–Világgazdaság főszerkesztője vezette. A beszélgetés körbejárta az informatika és a fiatal vállalkozások kapcsolatát, kitérve lehetőségeikre, sikereikre. Az etikus vállalkozói magatartás fontosságáról is szó volt, és a mesterséges intelligencia térnyerése is a beszélgetés fókuszába került.

Inotay Petra, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) Alapítványának kuratóriumi elnöke elmondta, hogy munkájukban arra összpontosítanak, hogy segítsék tagjaikat, a fiatal vállalkozókat üzletük fejlesztésében, lehetőséget biztosítsanak az egymással való kommunikációra, és ezáltal új üzleti kapcsolatok, trendek, technológiák megismerésére. Foglalkoznak természetesen a generációváltással, ami jelenleg a legaktuálisabb téma, és ehhez szorosan hozzátartozik a digitalizáció témaköre is. 

Dr. Szilas Roland, a Budapesti Corvinus Egyetem docense kiemelte, hogy az egyetemen, amikor a diákokkal a jövőre vonatkozó terveikről beszélnek, egyre többen mondják azt, hogy vállalkozók szeretnének lenni. Ez egy nagyon pozitív trend, és az is az, hogy informatikai készségekben messze megelőzik az előző generációkat. Amit viszont figyelembe kell venni, hogy az informatikában hatalmas lehetőség vannak, viszont ott vannak a veszélyek is. Fontos a fiatalokat arra megtanítani, hogy erős önfegyelemmel arra használják az informatikai eszközöket, amivel saját magukat és környezetüket is építeni és fejleszteni tudják. 

Koleszár Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy a fiatalság és a digitalizáció lényegében összekapcsolódik, de arra is figyelni kell, hogy az idősebb generáció nem biztos hogy úgy jött a vállalkozói világba, hogy ezzel a gyors fejlődéssel meg tudjon barátkozni. Mindenképpen odafigyelést igényel tehát ez a probléma, és ezért azt gondolja, hogy a digitalizációt mindenképpen ütemesen és lépésenként kell bevezetni.

Bánszki Attila, a Szinva Net Zrt. vezérigazgatója Koleszár Péter gondolataihoz kapcsolódva kiemelte, hogy a generációváltás mellett egy úgynevezett trendváltás is zajlik. Ezt személy szerint pozitívan értékeli, mert az a fiatal generáció, amely most bekapcsolódik a vállalkozói életbe az informatikára nem szükséges „rosszként” tekint, hanem üzleti lehetőséget, hatékonyságot látnak benne és legfőképpen bevételt. 

Illés Zoltán, az MBH Bank mikro- és kisvállalkozások fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a kerekasztal résztvevőivel nagyon sok közös kapcsolódási pont van. Hiszen vannak törekvéseik, amelyek szerint kifejezetten innovációba, start-upokba és feltörekvő vállalkozásokba gondolkodnak. Próbálnak a banki szolgáltatásokon is túlmutató segítségeket nyújtani, ilyenek például az elektronikus számlázással kapcsolatos megoldásaik, vagy példaként említette még az új vállalkozás alapítását, amely akár otthon, egy fotelből elvégezhető. 

A továbbiakban a kerekasztal résztvevői a fiatalok és az idősek oldalát is megvitatva arra jutottak, hogy a digitalizáció manapság megkerülhetetlen a cégeknél. A „kockás papírok” kora lejárt, a hatékonyság és termelékenység érdekében a folyamatirányítási és készletellenőrzési rendszerek bevezetése elengedhetetlen. A fiatal munkaerő bevonása a cégek életében pozitív fejlődést hozhat, hiszen a vérükben van a „digitális potenciál”. A legújabb irány a mesterséges intelligencia térnyerése is szóba került, itt pró- és kontra érvek ütköztetése után szintén az a megállapítás született, hogy egy forradalmi újításról van szó, ami az emberiség jövőjét erősen meghatározza majd, ám mindenki reményét fejezte ki, hogy a jó irányba. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!