Figyelő Top 200 - Észak-Magyarország napilap gazdaságfejlesztési konferencia

2024.05.16. 13:44

A hazai gazdaságpolitikai eszköztár multifunkciós szereplője az Exim

2023-ban a hazai vállalati hitelszerződések közel 30 százaléka az Exim által koordinált Baross Gábor hitelprogramhoz volt köthető.

Szaniszló Bálint

Kisgergely Kornél, az Exim Magyarország vezérigazgatója

Három évtizeddel ezelőtt kezdte meg működését hazánk hivatalos exporthitel-ügynöksége, az Exim Magyarország. Az azóta eltelt 30 évben több mint 6500 a külpiacokra lépő vagy azokon már magabiztosan mozgó magyar vállalkozás forrásellátásában vállalt szerepet, és több mint 110 országba juttatta el a magyar exportőröket. Az alapítás óta szinte töretlenül növekvő magyar export ma mintegy tízszerese az induláskori értéknek, amiben az Exim szerepe megkérdőjelezhetetlen.

Egészen az 1990-es évek elejére nyúlik vissza a magyar exporthitelezés és biztosítás intézményesítésének története. 1994. március 29-én fogadta el az Országgyűlés a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról (MEHIB) szóló törvényjavaslatot. Így jött létre a magyarországi exportösztönzésben kulcsszerepet játszó, állami hátterű banki és biztosítói intézménypáros, amelynek küldetése a magyar exporthoz kapcsolódó finanszírozási és biztosítási feladatok ellátása.

Harminc év eredménye

„Az elmúlt harminc évben az Exim töretlenül állt a magyar vállalkozások mellett. A vállalkozások exporttevékenységének megkerülhetetlen szereplőjévé vált, valamint hozzájárult a kis- és középvállalkozói szektor exportban betöltött súlyának növekedéséhez" - jelentette ki a gazdasági konferencián Kisgergely Kornél, az Exim Magyarország vezérigazgatója.

Elhangzott, hogy a társaság a mindenkori gazdaságpolitikai célok szolgálatában folyamatosan fejlesztette termék- és szolgáltatásportfolióját. Exportösztönző tevékenysége mellett olyan pénzügyi eszközöket is meghirdetett, amelyek az exporttevékenységen túl a magyar vállalatok belföldi működését és fejlődését is támogatták. Három kiemelt termékcsoportja, az exporttámogató hitelek, a beruházástámogató hitelek és a forgóeszközhitelek jelentős hatással vannak a hazai vállalatok exportteljesítményére. Egy 2023-as kutatás szerint hat esztendő alatt átlagosan 41-65 százalékkal tudták növelni exportvolumenüket azok a magyar vállalatok, amelyek az Exim-től kaptak hitelt.

Nincs megállás

2023-ra az Exim mérlegfőösszege rekordmértékben, éves alapon 74 százalékkal közel 3700 milliárd forintra növekedett, míg hitelállománya megközelítette a 2500 milliárd forintot. Az utóbbi években olyan nagy sikerű programokat hajtott végre sikeresen, mint az Exim Kárenyhítő Hitelprogram vagy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. Utóbbit a kormány döntését követően 2023 februárjában indította el a társaság - tudhattuk meg -, a hitelprogram kedvezményes konstrukciói pedig a kezdetektől fogva nagy sikert arattak. Az összesen már 1200 milliárd forint keretösszegűre növelt hitelprogram nemcsak az Exim 30 éves fennállásának egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukciója, de az ország valaha volt egyik legsikeresebb hitelprogramjai közé is tartozik.

„2024-ben az Exim tovább folytatja a magyar vállalkozások fejlődésének támogatását. Az idei évben stratégiai célja a kifektetések ösztönzése, a nemzetközi piacon is sikeres, új nemzeti bajnokok megteremtésének támogatása" - hangsúlyozta Kisgergely Kornél.

Jelen helyzetben az exportfinanszírozás "a gazdaságpolitika svájci bicskája, amelyet ott lehet kinyitni és használni, ahol a legnagyobb szükség van rá - emelte ki a vezérigazgató.  

Sikeres hitelprogram

Elhangzott, hogy a Baross Gábor Hitelprogram nélkül 36 százalékkal esett volna vissza a vállalati hitelezés 2023-ban. Összességben 1000 milliárd forint hiány jelentkezett  a piaci hitelezésben.

2023-ban a vállalati hitelszerződések közel 30 százaléka a Baross Gábor Hitelprogramhoz volt köthető. Sorrendben a feldolgozóipar, a kereskedelem, az ingatlanhitelezés, a logisztika, az építőipar és a mezőgazdaság kapott a legtöbb ilyen támogatást az Exim révén. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!