Választás 2024

2024.05.31. 21:21

Baloldali háború Miskolcon

Varga Andrea Klára visszalépését követeli a DK, a PM és az LMP, amire a polgármesterjelölt azt felelte portálunknak: hazugságokat állítanak róla.

Ujlaki Attila

Varga Andrea Klára Miskolc alpolgármestere

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Lépjen vissza Varga Andrea Klára (Függetlenek a Szinva Városáért Egyesülete) a polgármesterjelöltségtől – követelte pénteken a miskolci Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd Zöldek (PM) és a Lehet Más a Politika-Zöldek (LMP) párt.

„Miért nevezi magát civil jelöltnek, miközben nyolc különböző párttal indult el a választásokon” – tette fel a kérdést Fekete Zoltánné, a DK miskolci elnöke. Azt is állította, hogy Varga Andrea Klára többször elment Gyurcsány Ferenchez, a DK országos elnökéhez annak érdekében, hogy támogassa őt politikai ambícióiban. „Szeretnénk tudni azt is, hogy miért szeretett volna többször lemondani alpolgármesteri pozíciójáról” – vetette fel.

Korrupciógyanú

Mezei Attila, az LMP vármegyei elnöke „baráti körök” álláshoz való juttatásáról, majd arról is beszélt, hogy meglepődtek Varga Andrea alpolgármesterré való kinevezésén, de egy hozzá köthető projektben különböző korrupció gyanút felvető kérdéseket feszegetett. 

„A 4IM projekt kifizetőhelyként működött, e programban személyesen is részt vettem, amely a leszakadó városrészekről szólt, és a program lezárását követően egy deka adatot nem kaptam”

 – mutatott rá.

„Eltitkolt 180 millió forint”

Hanyó Hajnalka, a Párbeszéd-Zöldek miskolci elnökségnek tagja közel kétszáz millió forint eltitkolásáról beszélt. 

„Miért titkolt el 180 millió forintot Varga Andrea Klára, amit Péccsel közösen kapott a város a klímasemleges misszióért?”

 – húzta alá. Majd végül arra kérték Varga Andrea Klárát, hogy lépjen vissza a polgármesterjelöltségtől, mert szerintük alkalmatlan a városvezetésre.

Portálunk megkérdezte, hogy ezeket a kérdéseket feltették-e már a jelenlegi alpolgármesternek, akivel egyébként jelenleg is vezetik a várost a baloldali pártok. Azt válaszolták, hogy igen, de válaszokat nem kaptak. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a magukat demokratáknak tartó pártok miért érzik úgy, hogy bárkit megkérjenek, hogy ne induljon egy szabad választáson, ahol mindenkinek joga van megmérettetni magát. 

Hanyó Hajnalka, Fekete Zoltánné és Mezei Attila a tájékoztatón
Fotó: Ujlaki Attila

Azt válaszolták, ennek praktikus oka van. Arra is kíváncsiak voltunk, miért gondolják azt, ha még vissza is lépne Varga Andrea Klára, akkor az őt támogató szavazók majd Barkai László polgármesterjelöltre (DK, MSZP, PM és LMP támogatott induló) adnák le a voksaikat. A politikusok itt először közvéleménykutatásokra hivatkoztak, majd az egyikük azt mondta, „nem tud erre válaszolni”.

A zaklatás határán

A sajtótájékoztatót követően reagáltattuk Varga Andrea Klárát az elhangzottakra. Válaszként nyílt levelet küldött szerkesztőségünknek, amelyben azt írja, hogy a DK-MSZP-LMP-PM politikusok „közel másfél hónapban nagyobb energiát fordítottak az én megszólításomra ahelyett, hogy a bölcs miskolci választópolgárokat próbálták volna meggyőzni az alkalmasságukról”. 

Azt is írta, hogy ez már a zaklatás határát súrolja. „A mai napon sajtótájékoztatót tartottak, miután elvégezték az aláírt választási etikai kódexben foglaltakkal szembe menő házifeladatukat, és bármiféle 

bizonyítékok nélkül sorolták összeszedetlen hazugságaikat, amelyek annyira a politikai manipuláció tankönyvébe illeszkednek, hogy ebben a formában válaszra sem méltatom őket

 – hangsúlyozta.

Végezetül nyílt vitára invitálta dr. Barkai Lászlót.

MSZP, DK, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Párbeszéd-A Zöldek Pártja kérdései Varga Andrea Klárához

1. Miért nevezi magát civil jelöltnek, miközben korábban is és most is összesen 8 különböző párttal indult el választásokon? Ilyennek gondolja az igazi civil jelöltet?

2. Azt nyilatkozza Varga Andrea Klára, hogy 2019-ben más volt a DK, mint most. Akkor nem értjük, miért ment el több ízben is Gyurcsány Ferenchez a támogatását kérni. Először 2023-ban, másodszor 2024-ben Veres Pál lemondása előtt hetekkel, majd harmadszor Veres Pál lemondását követő napon?

3. Miért utasította vissza Magyar Péter és a TISZA párt azt a kérését, hogy támogassa őt mint miskolci polgármesterjelöltet, és támogassa a csapatát is?

4. Miért lengette be lemondását az elmúlt 4-5 év alatt tucatszám, miért támadta hátba Veres Pál polgármestert a civil barátai segítségével, akik miután ultimátumot adtak Veres Pálnak, meg is írták neki, hogy megvonták tőle a

támogatásukat, és ami elvezetett Veres Pál visszalépéséhez?

5. Miért helyezte a rokonait, barátait, pártos szövetségeseit állásokba, felügyelőbizottsági pozíciókba, megbízásokba?

6. A 4IM projektet (közismert nevén a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása), melyet alpolgármesterként irányított számos anomália lengi körbe. Miért lépett ki számos szereplő a projektből? Miért rúgott ki vele nem egyetértő személyeket a projektből és állásukból? Miért kezdeményezték a projekt konzorciumi tagjai a projekt menedzsment leváltását és a projektirányítás bizottság kezébe adását, melyet végül Varga Andrea elszabotált? Miért nem hozta nyilvánosságra a projekt teljes költéseit, pénzfelhasználását? Miért gondolják sokan azt, hogy a projekt nem érte el a kitűzött célját annak ellenére, hogy a 400 milliót elköltötték? Hogyan lehetett 100.000 Ft/nap díjazása Varga Andrea barátnőjének, aki maga mondta egy beszélgetésben, hogy a 4IM projekt kifizető helyként működött? Hány hátrányos helyzetű, elsősorban roma ember felzárkóztatását eredményezte a 4IM projekt?

7. Miért titkolt el 180 millió forintot Varga Andrea? Három magyar város mintegy egymillió eurót nyert el a 100 klímasemleges és intelligens város missziójában egy kísérleti projekt lefuttatására még év elején. A borsodi megyeszékhelynek ebből közel 180 millió forint jutott, amit a klímasemlegességre való átállásra fordíthat. Ez igazán jó hír, már csak azért is, mert közvetlen uniós forrás, és a pályázat célja is hasznos, jó ügy. Ezért is érthetetlen, hogy egy ilyen örömhírt miért is kellett hetekig titkolni a

hivatalban. Miért titkolta két hétig a jó hírt a polgármester előtt? Miért nem számolt be azóta sem, hogy a projekt pénzek hol vannak, ki és mire használja fel őket?

8. Beszélik, hogy Varga Andrea és csapata a közelmúltban nagy összegű támogatást kapott egy vállalkozótól, aminek fejében - a hírek szerint - azt vállalták, hogy semmiképpen nem lépnek vissza, és nem fognak össze más demokratákkal a Fidesszel szemben. Hogyan számol el ezzel a Fidesz-szel dacoló miskolci emberek előtt?

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában