Figyelő Top 200 - Észak-Magyarország napilap gazdaságfejlesztési konferencia

2024.05.16. 15:21

Elfogadható stabil alapkamatra állhat be a magyar gazdaság

A pénzintézeti adatok alapján megállapítható, hogy a feldolgozóipar és az energetika a két vezető iparág a vármegyében.

Szaniszló Bálint

Kiss Zalán

Fotó: Vajda János

Az MBH Bank Magyarország egyik vezető hitelintézete. Elsődleges célja, hogy mindenki számára elérhető, korszerű pénzügyi szolgáltatásaival, folyamatosan bővülő termékpalettájával kiszolgálja a lakossági és vállalati-intézményi ügyfeleit egyaránt. A pénzintézet kiemelten kezeli a vállalati-intézményi ügyfélkört. A bank számos szegmensben rendelkezik erős piaci pozícióval, többek között a mikro-, kis- és középvállalati hitelezésben, a lízingpiacon, az agrár- és élelmiszeripari üzletágban, továbbá széles körű pénz- és tőkepiaci, valamint befektetési tevékenységet végez.

 

Csökkent a beruházások száma

„A vállalatok hitelfelvételi készsége mérséklődött tavaly, a magas forintkamatok miatt - ha kikerülhetetlen volt - devizahiteleket vettek fel a vállalatok." Ezt Kiss Zalán, az MBH Bank önkormányzati és egyházi kiszolgálásért, illetve államigazgatási kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója mondta el a gazdasági konferencián. A hitelfelvétel visszaszorulása azt is eredményezte, hogy a korábban tervezett beruházásokat a vállalkozók, vállalkozások nagyon nagy része elhalasztotta. Euró alapú hitelhez inkább azok a nagyvállalatok nyúltak, amelyek eleve rendelkeznek euróbevétellel."

 

Nőtt a hitelfelvételi kedv 

A gazdaságélénkítő kormányzati intézkedések révén érzékelhető gazdasági aktivitás pozitív következménye az, hogy ebbe az évben nőtt a hitelfelvételi kedv a vállalati szférában. Ennek eredménye azonban - Kiss Zalán szerint - inkább a második félévben válhat igazán láthatóvá. Felmérés szerint a hazai cégek negyven százaléka - köztük vármegyénkbeliek is - tervez új beruházást.

 


A hitelpiac szempontjából nagyon fontos, hogy - a várakozások szerint - a forintkamatok csökkennek, 2025-26-ra pedig stabil 4,5-5 százalékos alapkamatra állhat be a magyar gazdaság. Mindezek révén elsőként a lakáspiacon kilábalás indulhat el, a hitelkamatok csökkenése ebbe az irányba mutatnak. Nagy eredény lehet, hogy az idegenforgalom a pandémia előtti számokat hozhatja 2024-ben.

Speciális helyzetbe helyezik a vármegyét

Kiss Zalán is megerősítette azt a megállapítást, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a beruházások tekintetében nem volt nagy csökkenés. A pénzintézeti adatok alapján megállapítható, hogy a feldolgozóipar és az energetika a két vezető iparág a vármegyében. A legnagyobb beruházást végző vállalatok inkább nagyvállalatok. Ugyanakkor nagyobb tömegben vannak jelen a kisebb cégek. 

A banki ügyvezető igazgató jelezte, hogy az MBH Bank szeretne egy gazdasági ökoszisztémát kialakítani. Ez azt jelenti, hogy a helyi sajátosságok alapján segítenék pénzintézeti termékeikkel a fejlesztésre szoruló vármegyéket, településeket. Ebben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kiemelt helyet kaphat.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!