Agrometeorológia

2024.02.04. 12:00

A csapadék nem, de a hideg hiányzik a földekre

A folytatás jelentős enyhülést, szelet és csak kevés csapadékot hoz.

Pap Gyula

Sok helyen még áll a víz a földeken.

Fotó: MW

Az átlagosnál enyhébb és szárazabb napok állnak mögöttünk. Csapadékra nincs is szükség, mert még mindig sokfelé vannak belvízfoltok hazánkban. Hidegre viszont lenne, hogy a kórokozók és kártevők száma csökkenjen. A folytatás jelentős enyhülést, szelet és csak kevés csapadékot hoz, a talaj így nagyon lassan, de tovább szikkad majd – írja legfrissebb agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet Nonprofit Zrt.

A tervezés időszaka 

- Ha hosszabb ideig tart a melegedés és utána ismét fagyok jönnek, a gyümölcsösökre negatív hatással lehet – mondta el Taskó József, a Nemzetgazdasági Kamara vármegyei elnöke. - Ugyanez a szántóföldi növényeknél kisebb problémát jelent – tette hozzá. - Jelenleg a mezőgazdaságban a tervezés időszakát éljük, de rendkívül nehéz megjósolni a jövőt például hogy dönt az EU az ukrán mezőgazdasági termékeket illetően. A nem szakszerűen meghozott intézkedések, szabályozók már most látszik, hogy óriási elégedetlenséget szülnek. Ha elveszíti Európa önellátó képességét, könnyen az afrikai, amerikai behozatalra szorulhat, annak következményei pedig tragikusak lehetnek – hangsúlyozta az elnök.

Visszavonuló belvízfoltok 

Az országban főleg az Alföldön vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak nagyon lassan csökken. A vízborítás alatt álló őszi vetéseknek a hideg idő a kedvezőbb, +4, +5 Celsius fokos napi középhőmérséklet alatt kevésbé károsodnak. Az elmúlt napok fagyos éjszakái után a folytatásban jelentősen megenyhül az idő, ezt a küszöbértéket ismét meg fogjuk haladni. Azok az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, ezen a télen eddig olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna, nem volt. A kórokozókat és a kártevőket, bár megtizedelte a január második hetétől jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek. A talajfagy maximális mélységét (5-25 centiméter) január közepén érte el eddig ezen a télen.

Enyhe lesz az idő 

A folytatásban az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időre van kilátás, ugyanis megerősödik térségünkben a nyugati, északnyugat áramlás. Az érkező időjárási frontok csak kevés csapadékot hoznak, az egy hetes összmennyisége jellemzően 5 milliméter alatt marad. A hőmérséklet viszont jelentősen emelkedik, már 10 Celsius fok körül maximumok várhatók és az éjszakai fagyok is megszűnnek. Feltámad majd a szél, így szikkadni fog a talaj.

Friss időjárás-előrejelzés a Boon.hu oldalán itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!