Küldöttgyűlés

2022.04.21. 09:35

Kisebb, de fenntartható gazdasági növekedés

Évet értékel és jövőt vázol csütörtöki küldöttgyűlésén a megyei iparkamara.

Méhes László

Fotó: Kozma István

A világgazdaság egészét fenyegető problémák ellenére nem számít jelentős visszaesésre a megye gazdaságában Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) elnöke. A pandémiát követően megindult fejlődési pálya íve az orosz–ukrán háború világgazdasági hatásai miatt ugyan nehezen megjósolható, de az országos trendhez hasonló 3,5-4 százalékos növekedéssel számol. Ennek elérését kívánja segíteni a vállalkozásokat támogató munkájával a köztestület, amely csütörtökön küldöttgyűlésen értékeli az elmúlt évi tevékenységét és az idei évre szóló munkatervét. 

Beruházásban jók vagyunk 

Sok pozitív javaslat született a gazdasági fejlődés érdekében

- Bihall Tamás

„A magyar gazdaság 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt, amihez megyénk vállalkozói is komoly teljesítménnyel járultak hozzá. A statisztikai adatok és a Bokik elemzései is azt mutatják, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén az elmúlt év végére elérte a 2019-es, nagyon kedvező gazdasági év eredményét. A beruházások tekintetében a megye felzárkózott az ország élmezőnyéhez, és ugyanez mondható el az ipar teljesítőképességéről is” – fogalmazta meg Bihall Tamás.

Ez meglátása szerint alapvetően annak volt köszönhető, hogy a vállalatok jóval stabilabb állapotban voltak, mint a 2008–2009-es pénzügyi krízis idején. A visszarendeződést segítette a kormány következetes, és mint beigazolódott, szakmailag helyes válságkezelése, továbbá az is, hogy a kamara és a kormány megállapodásából nagyon sok pozitív javaslat született a gazdasági fejlődés fenntartása érdekében. Bár az élet a kamarában is online formára állt át 2021 végéig, az információáramlás és a lobbitevékenység intenzív maradt. Munkájuk hatékonyságát jelzi, értékelte, hogy a vállalatok kamaraitagdíj-befizetései igen jelentősek voltak tavaly. 

Erős biztosítékok 

A megyei kereskedelmi és iparkamara 2022-re vonatkozó munkatervének összeállításakor még az előző év pozitív gazdasági prognózisából indultak ki, amely a töretlen gazdasági fejlődést vetítette előre. Még nem látták az orosz–ukrán háborút, aminek hatására a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a napokban közzétett előrejelzésében a magyarországi növekedési kilátásokat 5,1 százalékról 3,7 százalékra rontotta. „Az áprilisi országgyűlési választásokon az emberek egy stabil kormányzásról döntöttek, ami fontos a kamara számára is. Erős biztosítékot jelent arra, hogy a magyar gazdaságot fenyegető problémákat jól tudják majd kezelni” – fogalmazott Bihall Tamás. 

Konkrét támogatások 

Elengedhetetlen, hogy a térség gazdasági szereplőit világos üzenetekkel és konkrét támogatásokkal segítsék. A kamara ezért kiemelten fontosnak tartja a gazdaság pillanatnyi állapotának, a cégek működésének naprakész nyomon követését, a folyamatos kormányzati párbeszédet és a hatékony érdekérvényesítést a megye gazdasági szereplőinek érdekében. Hozzátette azonban, hogy a pandémia hozadékaként megtapasztalt bizonytalanságokra tekintettel az idei év kamarai tevékenységének fókuszába a cégek válságállóságának megerősítését helyezték, de nem hagyják figyelmen kívül azt sem, hogy a versenyképesség növelése érdekében megismertessék a jövőbeni fejlesztések legfontosabb területeit és irányait. Megkülönböztetett figyelmet fordítanak ezért többek között a digitalizáció jó gyakorlatainak a bemutatására, a vállalati újratervezésre és az átfogó pénzügyi kockázatkezelésre, a cégek innovációs képességének erősítésére, valamint a környezetbarát körforgásos gazdaság szemléletének kialakítására.

„Borsod-Abaúj-Zemplén gazdaságának növekedési pályán tartása közös felelősség és közös érdek, ezért ebben a munkában számítunk együttműködő partnereinkre, a megyei kormányhivatalra, a megyei önkormányzatra, Miskolc város vezetésére, a Miskolci Egyetemre, a kutatóintézetekre és a társkamarákra – hangsúlyozta Bihall Tamás. – A szerkezetváltást az élenjáró befektetők tudják generálni, és azok az innová­torok, startupvállalkozások, amelyek jelen vannak a megyében. Őket is szeretnénk felkarolni, a felszínre hozni, hogy a jövő építéséhez szükséges új tudás minél érzékelhetőbben jelenjen meg a megye gazdaságában.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!