A „kamuakcióknak” is gátat szabnak

2022.04.07. 16:00

A kettős minőség tavasz végétől lesz bírságolható

Folyamatosan bővülő intézkedések védik a hazai fogyasztókat.

Kiss Dániel

Fotó: Huszár Márk

Fotó: Huszár Márk

Május 28-ától tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz büntethető a kettős minőség – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Ennek az új szabályozásnak köszönhetően a hazai vásárlóknak nyártól senki nem kínálhat büntetlenül a másutt azonos néven forgalmazottnál rosszabb minőségű árucikkeket.

 

A kettős minőség fogalma azt a káros jelenséget takarja, amikor két uniós tagállamban megegyező márkanévvel, csomagolásban, ám jelentősen eltérő összetétellel vagy egyéb jellemzőkkel árusítanak egy terméket.

 

Új uniós előírások

 

Cseresnyés Péter, az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a múlt héten kiemelte: A jótállás-szavatosság szabályozásának tavaly januári teljes megújítása óta a legjelentősebb előrelépés a magyar fogyasztók jogainak erősítésében, hogy hátrányos megkülönböztetésüket hamarosan akár félmilliárd forintos bírsággal szankcionálhatja majd a hatóság. A kettős minőségért május végétől kiszabható bírság ugyanis a gyártó árbevételének öt százalékát is elérheti, de legfeljebb 500 millió forintos tétel lehet a szabályszegő multicégek esetében.

 

Ez a fogyasztóvédelmi törvény egyébként a visegrádi országok közös kezdeményezésére megalkotott uniós irányelven alapul. Szintén uniós előírás az alapja a „kamuakcióknak” gátat szabó törvénynek, miszerint a kereskedelmi engedmények – akciók – bejelentésekor minden esetben jelezni kell azt az árat, amely kizárólag a megelőző legalább harminc napon belüli legalacsonyabb ár lehet. Ennek köszönhetően az eladók többé nem tudják úgy félrevezetni a vásárlót, hogy a leárazás előtt közvetlenül feltornázzák az árakat, ezzel mutatósabb engedmények látszatát adva – ez a szabályozás is május végén lép majd érvénybe.

 

A szakminisztérium a hatósági eszköztár bővítése mellett állandó jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel védi a vásárlókat – hívta fel a figyelmet a felelős államtitkár. A fogyasztóvédelem 2022-ben ráadásul új területekre is kiterjeszti vizsgálati programját, egyebek mellett a gyorséttermekre, az esküvőiruha-szalonokra és a használtautó-kereskedésekre. „A kollégák gondoskodnak az élelmiszerárstop betartásának folyamatos ellenőrzéséről is, a tapasztalatok szerint a boltok túlnyomó többsége csökkentette árait, az előírt mennyiséget tartja készleten az érintett termékekből” – tette hozzá Cseresnyés Péter.

 

(A borítóképen: A „kamuakcióknak” is gátat szabnak (illusztráció). Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!