húspiac

2019.12.23. 11:30

A vágóhidak belerokkanhatnak a sertéshús meredek drágulásába

A miniszterhez fordult segítségért a Kelet-­Magyarországi Húso­sok klaszter vezetője.

Szaniszló Bálint

A sertéstartás jövedelmező, a feldolgozók szerint gond van

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: KOVACS PETER

Minden eddigit meghaladó módon emelkedik a sertéshúsból készült termékek ára. Ennek oka, hogy a világ több pontján, így hazánkban is megjelent – igaz, csak a vaddisznókban – a sertéspestis, ami alaposan felborította a húspiacot. A drágulást mindenki saját pénztárcáján érzékelheti, hiszen magasabb áron tudja csak megvásárolni kedvenc sertéshúsból készült termékét.

Árváltozás, „szalámi indexen”

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere az úgynevezett „szalámi indexen” mutatja meg rendszeresen az árváltozást, amely hónapok óta meredeken felfelé ível. Volt olyan hét, amikor a téliszalámi kilója 7343 forint volt átlagosan, egy héttel később már 8 százalékkal magasabb áron, 7922 forintért lehetett hozzájutni a sertéshúsból készült termékhez. Az év elejétől csak őszig egyébként 10-16 százalékkal drágult a sertéshús, a húskészítmények 6-8 százalékkal drágultak. A két adat közötti különbség egyben azt is jelzi, hogy a piaci folyamatnak van olyan szereplője, például a vágóhidak, amely a drágulást nem tudja érvényesíteni áraiban.

A tartóknak jó csak

Nagy István agrárminiszter igyekezett a jó oldalát megvilágítani a helyzetnek, amikor azt mondta, hogy soha ilyen jövedelmező nem volt a hazai sertéstartás, mint most. A sertéshúst feldolgozók – különösen a kis- és közepes vállalkozások – viszont nem tudják ugyanezt elmondani magukról.

Fazekas József, a Sajó-Hús Vágó és Feldolgozó Kft. tulajdonosa, egyben a Kelet-Magyarországi Húsosok klaszter vezetője Nagy István agrárminiszternek a vágóhidak nevében küldött levelet, amelyben felvázolta a kilátástalan helyzetet, és segítséget kért.

„Sajnálatos módon a vágóhidak, amelyek a sertéságazat nagyon fontos szereplői, egyre kevésbé képesek életben maradni” – fogalmaz a levél. „A kiskereskedelmi árak valóban jelentősen növekedtek, de azok nem képesek lekövetni az alapanyagok árának emelkedését. Az év elején a kis vágóhidak kilónként 350 forintért kapták az élő sertést. Jelenleg az élő sertés beszerzési ára kilónként 560 forint, de folyamatosan emelkedik, akár heti 20-40 forintos tempóban is. Ráadásul a nagyobb vágóhidak folyamatosan árelőnyben vannak, mert ők kicsit kedvezőbb árat tudnak kialkudni. Emiatt ismét csak a kisebb feldolgozók járnak rosszul.” (Adatok szerint a helyzetből adódóan már az első félévben milliárdos nagyságrendű veszteséget halmoztak fel a hazai sertésfeldolgozó cégek.)

Támogatást a feldolgozóknak!

A kis feldolgozók nevében szóló Fazekas József jelezte a szakminiszter számára azt a számukra tarthatatlan helyzetet, hogy az élő sertés árának folyamatos emelkedését nem tudják továbbhárítani a kiskereskedelmi árakba, így egyértelműen a feldolgozóipar a vesztese ennek az állapotnak.

„Abban kérnénk segítséget, hogy a termelőkhöz hasonlóan (akik jelenleg is kapnak támogatást) a vágóhidak számára is teremtsen lehetőséget egy esetleges anyagi támogatásra. Ha a mostani tendencia tovább folytatódik, akkor a vágóüzemek nem fogják túlélni ezt az állapotot…” – fogalmaz a levél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!