Helyi gazdaság

2015.07.15. 12:20

Nem jó ötlet a korlátlan szabadság

Mondjuk nem az történt, amire mindenki elsőként gondolna, hanem pont az ellenkezője. Senki sem pihent, szétdolgozták magukat. A magyar álom!

Mondjuk nem az történt, amire mindenki elsőként gondolna, hanem pont az ellenkezője. Senki sem pihent, szétdolgozták magukat. A magyar álom! Sir Richard Branson, a Virgin alapítója is nagy rajongója a korlátozásmentes szabadnapoknak. Egyre több munkaadó követi ezt a példát, de azért oda kell figyelni a buktatóra is. Az ajánlat nagyon jól hangzik és minden bizonnyal elsőre mindenki egy ilyen cégnél szeretne dolgozni, de a Triggertrap-nél (fotós eszközöket árusító cég) rájöttek, hogy a bevezetése mégsem volt olyan jó ötlet.

Az tapasztalatokat maga az ügyvezető, Haje Jan Kamps osztotta meg. 2014-ben kipróbálták, mi történik, ha minden munkavállalójuk korlátlan mennyiségű szabadnapot vehetne ki. A vezetőség természetesen amiatt aggódott, hogy csökkenni fog a produktivitás és teljes káosz lesz a cégben. A legnagyobb meglepetésükre nem ez történt. "Ránéztünk a számokra és rögtön tudtuk, hogy baj van. Nem az volt a gond, hogy az emberek túl sokat voltak távol, hanem épp az ellenkezője" - nyilatkozta Haje.

Azt gondolnánk, hogy ilyen feltételek mellett az emberek sokkal több időt töltenének kikapcsolódással - pedig NEM! A brit cég a bérlapokon mindig feltüntette, hogy kinek hány kivehető szabadnapja van (ahogy ez nálunk is szokás), tehát havonta emlékeztették erre a munkavállalókat. Ez egy nagyon jó motiváló eszköz, hiszen pontosan tudja mindenki, hogy ha nem veszi ki az év végéig, akkor elvesznek. Ezen emlékeztető nélkül az emberek egyszerűen nem veszik ki a nekik járó szabadságot. Kérem szépen, ezzel meg is találtuk minden magyar munkaadó álmát! Tessék bevezetni!

Mivel a munkavállalók tudták, hogy senki sem ellenőrzi a szabadnapokat, bűntudatot éreztek, ha mégis leléptek a munkahelyükről. Azt is nagyon nehéz volt ellenőrizni, hogy végül pontosan ki hány napot volt távol. Valaki a hosszú szabadságokat szereti, valaki csak 1-1 napot vesz ki. Az utóbbival gyakran az a probléma, hogy kollégáknak úgy tűnik, sosincs bent. És akkor a munkaszervezésről ne is beszéljünk.

A cég a tesztidőszak után azt találta, hogy sok munkavállaló kiégett, fáradt volt és használhatatlan. 2015-ben megváltoztatták a koncepciót:

  • nyilvánosan mérik a kivett szabadnapokat
  • a csapatok felelőssége, hogy figyeljék egymást és megelőzzék a kiégést
  • a szabadnapok száma továbbra is korlátlan
  • bónuszt kap az, aki fél éven belül minimum 14 napot vesz ki - értsd: azért fizetnek, hogy KEVESEBBET dolgozz!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!