Helyi gazdaság

2011.08.30. 12:59

Megtakarítások: hitelt törleszt a lakosság

Debrecen - A megkérdezettek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint öt éve.

Debrecen - A megkérdezettek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint öt éve.

A lakosság nagy része hiteltörlesztésre fordítja a megtakarított pénzét, az Aviva kutatásából kiderül, hogy a családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt. A jelenlegi helyzetben megnő a hosszú távú öngondoskodás jelentősége, amely nélkül a 15-20 év múlva nyugdíjba vonulók nehéz helyzetbe kerülnek. A családok fele Magyarországon folyamatosan feléli vagy csak 5 évnél rövidebb ideig fekteti be megtakarításait a kutatás szerint.

Rövid távon

A megkérdezettek 56%-a nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint 5 évvel ezelőtt. Annak okaként, hogy a jelenlegi összegnél miért nem tesznek félre többet, a lakosság 44%-a meglévő hiteltörlesztési kötelezettségét jelölte meg indokként.

„A svájci frank árfolyamának jelentős elmozdulása miatt a lakosság nagyobbik része a megtakarításait hiteltörlesztésre kénytelen fordítani, ami érthető, de felhívja a figyelmet a hosszú távú öngondoskodás jelentőségére.” – hangsúlyozta Bartók János, a biztosító elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Ha a magyar lakosságnak lett volna megtakarítása, akkor a svájci frank árfolyamának elmozdulása nem érintené a családokat ilyen drasztikus mértékben.” Megtakarításaik célját tekintve a lakosság elsősorban konkrét, rövidtávú befektetésekben gondolkodik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!