Dalköri találkozó

2023.10.03. 12:30

Szépkorúakat hozott össze

A vármegye hírnevét öregbítették produkcióikkal az idősek a XI. Balatoni Randevú – Dalköri Fesztiválon.

Detzky Anna

Arany minősítést kapott a Felsőtelekesi Népdalkör

Fotó: Olvasónk

Sikersorozattal indult az ősz a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolci Városi Érdekvédelmi Szövetség (BAZNYÉSZ) számára. Arany minősítések garmadájával tértek haza tagjaik Balatonfüredről, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) által rendezett háromnapos dalköri találkozóról. 

– Többéves hagyomány, hogy részt veszünk ezen a rendezvényen művészeti csoportjainkkal és egyéni fellépőkkel, akik többségében népdal- és magyarnóta-énekesek. Korábban Győrben, idén pedig igazi nyárbúcsúztató helyszínen, a Balatonnál szerveződött a találkozó – nyilatkozta szerkesztőségünknek Lukács-Pete Mária, a BAZNYÉSZ elnöke. – Füreden, egy kempingben vártak bennünket a szervezők, ahol ebédet és vacsorát kaptak a résztvevők. Minden napnak más volt a felelőse, hiszen mindegyik másról szólt. Az összejövetel önfeledt örömtánccal indult, az első napon egyáltalán nem a versengésé volt a főszerep. A Balatoni Randevún a négyszáz-négyszázötven szenior táncost Radvánszki Edit és csapata táncoltatta meg. 

Borsod minőséget visz 

A mulatság után kezdetét vette a Dalköri Fesztivál, ahol szakértő zsűri értékelte a produkciókat. 

– A megmérettetés iránt évről évre nagyobb az érdeklődés köreinkben, ami annak is köszönhető, hogy a koronavírus óta két és félszeresére nőtt a tagszervezeteink száma. Tagjaink idén is megmérettették magukat a felmenő rendszerű országos versenyen, és szép eredményt értek el. Ide már eleve csak azok jöhettek, akik a vármegyei szintű válogatón kiemelkedően szerepeltek. 

Kategóriánként húsz-huszonöt fellépő közül öt csoportunk és két egyéni indulónk is arany minősítést kapott, ami komoly siker. Nagyon büszke vagyok rájuk, hiszen ez is mutatja, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén minőségi produkciókat visz. 

A helyi zsűriben vájt fülű szakemberek, a Miskolci Nemzeti Színház képviselete és az Alsózsolcai Herman Ottó Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai foglaltak helyet. Ebben az évben 35 éves a NYOSZ, és ebből az apropóból a fesztivál születésnapi gálával zárult. Az Országos Nyugdíjas Gálára meghívást kapott Miskolcról Tóthné Gyulai Mária, a NYOSZ 2021–2022. évi irodalmi pályázatának II. helyezettje, aki velünk utazott. Továbbá Kazincbarcikáról Mozgi Henrietta, a szervezet „ÖregSzem” Fotópályázatának III. helyezettje – számolt be a vármegyei nyugdíjas érdekvédelmi szövetség elnöke. 

Arany minősítést kaptak

Demjén Gyula, a berentei Rozmarig Népdalkör művészeti vezetője; Túróczi Emese, az Életért a Rák Ellen Egyesület tagja; Alsóvadászi Harmónia Községi Vegyeskar; Borsodsziráki Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület Énekkara; Felsőtelekesi Népdalkör; MESZEGYI Boldog Asszony Papucsa Nótakör; Sajókeresztúri Őszi Napsugár Nyugdíjas Klub.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában