Flashmob

2023.04.03. 12:48

Hirtelen összecsődült emberek énekeltek Miskolcon - videóval!

Kék ruhába öltözve, villámcsődülettel hívták fel a figyelmet az autizmusra.

PN

A Szent István téren jött létre a villámcsődület

Fotó: Ádám János

120 autizmussal élő vagy autisztikus tüneteket mutató fiatal és ép társaik gyűltek össze hétfő délelőtt a Szent István téren.

 A rendezvény célja, hogy az autizmus világnapjához kapcsolódóan felhívja a figyelmet az autizmus spektrum zavarral élőkre, ami sok millió embert érint világszerte. A flashmobot Miskolc MJV Önkormányzata az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI Tüskevár Tagintézményével, a Miskolci Autista Alapítvánnyal és a Szimbiózis Alapítvánnyal együtt rendezte meg.

Egyre többen vannak

Az esemény fővédnöke Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere volt, aki megnyitójában hangsúlyozta, hogy „mi mindannyian kicsit mások vagyunk, mindannyian kicsit különbözünk és ettől vagyunk mi emberek mégis egyformák. De mi így mindannyian együtt alkotjuk Miskolc lakosságát.” 

Jakubinyi László a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke a helyszínen elmondta, fel kell az autizmusra hívni a figyelmet, mert egyre többen vannak, amire még egyelőre nincs tudományos magyarázat. Ráutaló magatartás viszont már hároméves kor alatt is gyanút ébreszthet, ezért még több szakemberre lenne szükség ebben a megyében is - hangsúlyozta.

A kék lett a színük

Április 2-át 2007-ben az ENSZ határozata nyilvánította az autizmus világnapjává, azóta ezen a napon a világ szinte minden táján számtalan épület borul kékbe az amerikai székhelyű Autism Speak nevű szervezet kezdeményezésére. Éppen ezért a miskolci rendezvény szervezői is arra kértek mindenkit, aki szeretne részt venni a villámcsődületben, hogy érkezzen kék ruhában a Szent István térre. Összetartozásuk jeléül pedig együtt énekelték el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában