Babona

2023.01.11. 10:00

Péntek 13: A rettegett balszerencsés nap. Ön babonás? Szavazzon!

Ebben a hónapban 13-a péntekre esik. Ritka, mégis jelentőségteljes esemény. Sokan ismerjük a péntek 13-át körüllengő babonát, mely szerint ezen a napon senki ne számítson semmi jóra.

ÉM

Van, aki ilyenkor bízik a szerencsében

Fotó: Zantleitner Ingrid

De vajon honnan ered ez az ősrégi hiedelem? Miért pont ennek a napnak tulajdonítanak garantált szerencsétlenséget? A választ a korai időkben kell keresnünk. A 13-as szám és a péntek már önmagukban is szerencsétlennek számítottak különböző okok miatt. Jézus Krisztust pénteki napon feszítették keresztre, és a tanítványai közül az őt eláruló Júdás tizenharmadikként ült az asztalhoz az utolsó vacsorán. A 13-as számot az ókori emberek egyébként is szerencsétlennek tartották, hiszen a bűvös 12-es után következik, ráadásul páratlan szám. A középkortól kezdődően a pénteket a hóhérok napjának tartották az angol hagyomány szerint, mert a nyilvános kivégzéseket mindig pénteken tartották.

A későbbiekben történelmi események is megalapozták az emberek péntek 13-ától való félelmét. 1307. október 13-án, pénteki napon tartóztatták le a templomos lovagokat, IV. Fülöp francia király parancsára. Az Apollo–13 katasztrófájában is gyanúsan sokszor fordult elő a 13-as szám: a meghiúsult Hold-expedíció a 13-as sorszámot viselte, a kilövés időpontja pedig 13 óra 13 perckor volt.

A babona a legjobban a 20. században terjedt el, amikor a sajtó és a szórakoztatóipar is elkezdte híresztelni az ezzel kapcsolatos balszerencsemítoszt. Kihasználták az ebben rejlő lehetőségeket, akár a figyelemfelhívás, akár a szenzációkeltés, vagy akár a szórakoztatás céljából. Péntek 13 így egyre gyakrabban jelent meg újságok címlapján, könyvek címeként, később pedig filmek és sorozatok történetének szerves részeként.

Ön tart a péntek 13-tól?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában