Nagy Ugrás

2022.07.10. 18:41

A Sajóba ugrottak Sajóörösön (videóval)

Az élővizek védelmére a vízbe mentek vasárnap délután a település lakói.

ÉM

Fotó: Vajda János

A folyóvizek élővilágának és tisztaságának megőrzésére, a vizes élőhelyek állapotának javítására kívánták ráirányítani a figyelmet vasárnap Sajóörösön, ahol a Nagy Ugrás elnevezésű közösségi program csúcspontján a résztvevők csobbantak egyet a település határában folyó Sajóban. Az egész napos közösségi rendezvény, amelyen részt vettek a borsodi község testvértelepülésének, a szlovákiai Örösnek a képviselői is, interaktív játékokkal és főzőversennyel is várta a környezetvédelem ügye iránt elhivatott helybelieket.

A sajóörösi Nagy Ugrás a nemzetközi természetvédelmi szervezet, a World Wide Fund for Nature (WWF) magyarországi csoportjának akciójához kapcsolódik, és 2016 óta – a járványidőszak kivételével – minden évben megrendezik. Az idei esemény szomorú aktualitást ad, hogy egy Szlovákiában felhagyott vasércbányából nehézfémekkel szennyezett víz mérgezi február óta a Sajó felső szakaszát. A szennyezés következtében több tíz kilométere pusztult ki az élővilág, amely csak akkor éledhet újra, ha a kármentesítés során teljes egészében megszüntetik majd a szennyezőforrást.

A magyar vízügyi hatóság mérései szerint az év eleje óta tartó folyószennyezés nem érintette a Sajó magyarországi szakaszát.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában