Kisállat

2022.03.20. 12:00

A szemférgesség fekélyt okozhat

A féreg okozta fertőzés alattomosan kezdődik, sokáig csak kis mértékben zavarja az állatot.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Ahogy melegszik az idő, egyre nagyobb veszélye lehet a különböző külső és belső paraziták támadásának. Ezek között léteznek olyanok, amelyek még kevéssé ismertek, hiszen más, főként trópusi országokból kerültek be hozzánk és a klímaváltozás miatt sikerrel telepedtek meg. A gondos gazdik jól teszik, ha már most beszerzik a megfelelő védőszereket kedvenceik számára, saját biztonságuk érdekében is. Egy olvasónk arról érdeklődött állatorvos szakértőnknél, hogy mi okozhatja, hogy régóta váladékozik kutyája szeme.

 

Ember is elkaphatja

 

- A hosszú ideje fennálló szemváladékozás a szemférgesség egyik legjellemzőbb tünete. A szemféreg a Távol-Keletről származó fonalféreg. A gyümölcslégy hím egyedei terjesztik a megbetegedést kutyánál, ritkábban macskánál és ember is elkaphatja. A vadonélő állatok közül fogékony még rá a hiúz, a nyest, a nyestkutya, az aranysakál, illetve az üregi és a mezei nyúl is – tájékoztatott dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. - A légyfajta onnan kapta a nevét, hogy nagyobb részt gyümölccsel, zöldséggel, illetve könnyel táplálkozik. Embereknél azokon a területeken fordul elő a fertőzés, ahol a légy őshonos és jellemzően az állatokéhoz hasonló tünetekkel jár.

 

Nem tűr halasztást

 

A gyakori erdei séta a kedvenccel a fertőzés rizikófaktora lehet.

 

- Különösen akkor gyanakodhatunk szemférgességre, hogyha már kapott szemcseppet az állat, de nem javult a problémája, vagy átmeneti javulás után visszaesett. A fénykerülést, a gyakori hunyorgást és szemvakarást szintén a fertőzés okozhatja. Általában ilyenkor a kötőhártya kipirul, a harmadik szemhéj pedig megvastagszik. Ha nem ismerik fel időben a fertőzést, fekély is kialakulhat a szemen. Amennyiben a váladék már a szaruhártyán is megtapad, akkor valószínűleg krónikussá vált, nagy féregszámú betegségről van szó. Ez tavaszi időszakban nagyon valószínű, hiszen a megfertőződés általában nyáron, vagy ősszel történik. A helyes diagnózis felállításához lényeges tudnunk, hogy hol tartják az állatot. A kezelés során manuálisan kell eltávolítani a férgeket bódítás alatt, helyi érzéstelenítés mellett. Ezt követően a négylábú páciens még speciális féreghajtót is kap. A kialakult kötőhártya-gyulladásra gyulladáscsökkentőt szoktunk felírni. A szaruhártya védelmére pedig szemcseppet. Bakteriális felülfertőződés és fekély esetén antibiotikumos szemcseppet adunk mindezek mellé – ismertette az állatorvos.

 

 

Várjuk leveleiket!

 

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre lehet elküldeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában