Diákok

2022.01.12. 18:00

Bányászmúltat kutattak: díjátadóval zárult a pályázat

A legjobb munkák összeállítói egy-egy kerékpárt nyertek.

ÉM

Forrás: Megyei Levéltár

Díját­adókkal zárult a Magyar Nemzeti Levéltár és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Ősök – bányász hősök című közös pályázata, amelyet a magyarországi bányászati hagyományok ápolása céljából írtak ki általános és középiskolás diákok számára. 

 

Az ajánlott tematika szerint a jelentkezők bemutathatták egy bányászcsalád generációit, a bányászok összetartásának és hősiességének példáit, de egy-egy bányásztelepülés helytörténetét vagy a bányászathoz, bányászokhoz kötődő hagyományokat is feldolgozhatták. A diákok egyénileg vagy csoportosan pályázhattak, az elbírálásnál előnyben részesültek azok a pályaművek, amelyek elkészítéséhez levéltári dokumentumokat is felhasználtak. A legjobb munkák összeállítói egy-egy kerékpárt nyertek, a többiek elismerő oklevelet, illetve belépőjegyeket kaptak a Fővárosi Nagycirkuszba.  

 

A bírálók Borsod-Abaúj-Zemplénből kilenc pályaművet értékeltek kiemelkedőnek, így kilenc kerékpár talált új gazdára. Kettőt ezek közül a múlt héten vettek át a díjazottak a megyei levéltár központjában.

 

A legjobbnak talált munkák: Rudabánya mint nagy múltú bányásztelepülés (Folyami Bálint, Kazincbarcika); Az Ózd környéki szénbányászat (Koós Réka, Ózd); A Trefiman család szerepe a farkaslyuki bánya életében (Trefiman Zsófia és Trefiman Gergő, Ózd); Sajókaza – bányásztelepülés a Sajó völgyében (Tarr Rebeka, Megyaszó); Pereces egykor és most (Miczi Mirella Luca, Miskolc); Dédnagyapám emlékére (Veres Amira, Miskolc); Kurityáni bányászokhoz kötődő hagyományok (Gula Bence, Kazincbarcika); A nehézipar vonzásában (Mustos Tamás, Ózd).

 

(A borítóképen: Veres Amira kerékpárt vehetett át)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában