hagyományőrzés

2021.11.17. 08:30

Fél évszázados egyesület

A domaházi hagyományőrzők a falu és a környék népszokásait viszik tovább az utókor számára.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Fennállásának ötvenéves jubileumát ünnepelte a Domaházi Hagyományőrző Egyesület. A kerek dátum kapcsán a Digitális Erőműben egy olyan egyedi kiállítás nyílt meg, amely nem csupán az összetartó közösség öt évtizedes működését mutatja be, hanem a „falusi élet” szépségét is a látogató elé tárja.

A születésnapi programnak szerves részét képezte az Olvasóban megrendezett gálaműsor, ahol összesen kilenc művészeti csoport 150 tagja lépett színpadra.

– Megilletődötten állok itt, és hálával tartozom az égieknek, hogy ezt a szép napot megélhettem – fogalmazott köszöntőjében Elek Menyhért, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület alapító tagja. – 1971-ben a domaházi kultúrházban népdalvetélkedőt tartottunk, ahol több mint százan léptek színpadra. Közülük közel harmincan, akikkel a jövőben egy közösséget alkottunk. Gyűjtöttük tovább a népdalokat, a szokásainkat, a hagyományainkat. Természetesen akkor nem gondoltam, hogy az egyesületünk ilyen hosszú ideig eredményes és sikeres lesz.

Félmilliós támogatás

A ünnepi rendezvényen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is jelen volt, aki bejelentette, hogy a jövő évi működési költségükhöz félmillió forint plusztámogatásban részesülnek a domaháziak.

– Nagyszerű érzés, hogy ilyen sokan összegyűltünk ezen a szép eseményen. Én pedig abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ezúttal nem szükséges beszélnem a hagyományőrzés, a helyi értékek ápolásának fontosságáról, hiszen önök pontosan tudják, hogy miről van szó, mit jelent ez a kötelesség. Az ötven évvel ezelőtt alapított egyesület tagjai az egész életüket arra tették fel, hogy ne vesszen el az örökség. Ötven évvel ezelőtt elindítottak valamit, ami azóta is érték, azóta is csalogató az emberek számára. Ezt pedig nemcsak helyben, hanem országosan és túlzás nélkül akár világszinten is meg kell becsülni.

Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: a fél évszázados jubileumi rendezvény megmutatta, hogy az Ózd környéki települések, köztük Domaháza olyan hagyományokkal, értékekkel rendelkeznek, amelyeket nagy büszkeséggel kell továbbadnunk gyermekeinknek, unokáinknak.

(A borítóképen: A hagyományőrzők életébe bárki betekintést nyerhetett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában