Egészség

2021.10.03. 18:30

Sokan változtatnának az életmódjukon

A magyaroknak nemcsak a fizikai, de a mentális egészsége is romlott a karantén alatt.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shutterstock

A válaszadók több mint fele érzi úgy, hogy mindenképpen változtatna a pandémia és a korlátozások mentális és fizikai állapotukra gyakorolt negatív hatásain – derült ki a Huawei Technologies és az IPSOS által végzett online felmérésből. A tíz európai országban, köztük Magyarországon végzett reprezentatív kutatás arra kereste a választ, hogy a koronavírus-járvány és az azzal járó korlátozások milyen egészségügyi, mentális és szociális hatással voltak az emberekre. A megkérdezettek harmada gondolja, hogy jelentősen nőtt a testsúlya a karantén alatt: saját bevallásuk szerint átlagosan mintegy 7,2 kilogrammot szedtek fel. A szellemi munkát végzőket nagyobb arányban érintette a súlygyarapodás, mert sokuknak le kellett mondania a nyaralásról és a fizikai aktivitásról. A 35 és 44 év közötti válaszadók, valamint a megkérdezett nők negyede, a menedzserek közel harmada jelölte meg legfőbb hízási okként azt, hogy gyermeke online oktatás miatt otthon volt az iskolaidő alatt. A kutatás szerint nemcsak a mozgáshiány jelentette a problémát, de a szorongásos tünetek is gyakoriak. A válaszadók 44 százaléka érzi úgy, hogy sokkal kevesebb energiája van, 40 százalékuk aggódik a jövő miatt és 37 százalékuk küzd különböző alvászavarokkal. A járvány sokak társadalmi-szociális kapcsolatait is negatívan befolyásolta. A kérdőívet kitöltők 27 százaléka érzi úgy, hogy már nem olyan szoros a kapcsolata a barátaival, mint egy évvel ezelőtt, 14 százalékuk pedig a családi kapcsolatai meglazulásáról számolt be.

Okoseszközökben bíznak

A válaszadók több mint fele érzi a szükségét annak, hogy javítson a fizikumán, ennek érdekében fogyást, sűrűbben végzett testmozgást terveznek. Minden negyedik honfitársunk úgy véli, a sport- és fitnesztevékenységet támogató okosórák és okoskarkötők segíthetnek az egészségük javításában. Egy megfelelő alkalmazás hozzájárulhat a stressz-szint csökkentéséhez is, amivel a válaszadók 39 százaléka bevallottan küzd.

(A borítóképen: A bezártság sokakban alakított ki szorongást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában