Szűrővizsgálat

2021.10.14. 13:00

Fontos a szűrés, életet menthet

Évenkénti vizsgálatokkal megelőzhetők a leggyakoribb női ráktípusok, illetve nő a gyógyulás esélye.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Országos Onkológiai Intézet által 1999 óta vezetett Nemzeti Rákregiszter adatai alapján a daganatos megbetegedések jelentik a második leggyakoribb halálokot Magyarországon, és számuk évről évre emelkedik, pedig a jellegzetes női ráktípusok jól szűrhetőek. Az emelkedő esetszámok egyik oka, hogy a rákdiagnosztika egyre fejlettebb, így egyre korábbi stádiumban, sőt bizonyos esetekben már rákmegelőző állapotban felfedezik a betegséget. Jellemző, hogy a nők egészségesebben étkeznek, többet mozognak és több szűrővizsgálatra járnak. Emiatt némileg meglepő, hogy 2017-ben több nőnél diagnosztizáltak daganatos betegséget, mint férfinál. Bizonyos ráktípusok mindkét nemnél egyaránt viszonylag gyakoriak, ugyanakkor vannak jellegzetesen női rákfajták, és éppen ezek jó része aránylag könnyen szűrhető, tehát időben felismerve jó eséllyel gyógyítható – mondta dr. Kocsis Judit onkológus szakorvos.

Évente közel tízezer magyar nőnél diagnosztizálnak mellrákot, és mintegy 2500- an halnak meg ebben a betegségben. A jelenlegi szabályok értelmében a 45 évesnél idősebb, de 65 évesnél fiatalabb magyar nőket kétévente behívják ingyenes mammográfiás vizsgálatra. Magas kockázatúaknál ennél fiatalabb kortól és sűrűbben is javasolhatja az onkológus. Mammográfiára 35 év alatt még nem kell, de ultrahangos szűrővizsgálatra érdemes elmenni.

Magyarországon évente átlagosan ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak és körülbelül négyszáz nő hal meg emiatt évente. A méhnyakrák egy olyan ráktípus, amelynél már a rákmegelőző állapot kimutatása is lehetséges. Erre a szűrésre évente érdemes elmennie minden olyan nőnek, aki már elkezdte a szexuális életet, vagy elmúlt 18 éves. A méhnyakrák sokáig tünetmentes, de jelentkezhet köztes vérzés, kóros hüvelyi folyás, alhasi fájdalom, fájdalmas szexuális együttlét. Méhnyakrákot többek között a humán papillomavírus (HPV) okoz, ám védőoltással a daganat kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.

Idősebb korban jelentkezhet

A méhtestrák leginkább 50 éves kor felett jelentkezik. Jellegzetes tünetei a köztes vérzés vagy a klimax után újra megjelenő vérzés, de sokáig tünetmentes is maradhat. Műtéti úton eredményesen gyógyítható, de ha már áttéteket képez, akkor sugár és/vagy kemoterápia is szükséges. A petefészekrák szintén nagyobb eséllyel jelentkezik idősebb korban, de egészen fiatal nők között is előfordul. Jellemző, hogy sokáig tünetmentes marad, amikor felfedezik, már jó eséllyel áttéteket képzett. Éppen ezért fontos az évenkénti nőgyógyászati szűrés.

(A borítóképen: Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, a rózsaszín szalag szimbolizálja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában