levegőminőség

2021.09.23. 15:00

Sok dolog rontja a levegőt

Akár egy új bútor vagy a frissen festett lakás illata is hozzájárulhat otthonunk levegőjének szennyezéséhez.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Időnk közel kilencven százalékát beltérben töltjük, ezért a kültéri mellett a beltéri levegő minőségére is érdemes több figyelmet fordítanunk. A festékek, oldószerek, ragasztók, háztartási kemikáliák, rovarirtó szerek használata során különféle vegyszerek, illékony szerves vegyületek is lakásunk levegőjébe juthatnak, amelyek közül egyesek akár nyálkahártya-irritációt, rosszullétet, fejfájást vagy koncentrációzavarokat okozhatnak, hosszabb távú, erősebb kitettség esetén pedig növelik a légzőszervi és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Aeroszolt inkább ne

Érdemes kétszer átgondolnunk az aeroszolos termékek – légfrissítők, dezodorok, rovarirtók – használatát, hiszen ezek akár több mint százféle különböző kemikáliát juttathatnak a lakásunk levegőjébe, melyek az arra érzékenyeknél migrént, asztmás rohamokat és légzési nehézségeket is okozhatnak. Jobb, ha ezeket mellőzük, helyettük – például dezodorok esetén – a golyós vagy stiftes megoldást választjuk.

A gyertyák kellemes hangulatot teremtenek otthonunkban, azonban érdemes csak különleges alkalmakkor meggyújtanunk őket, mert ultrafinom részecskéket juttatnak a levegőbe, melyek hozzájárulnak a légzőszervi megbetegedésekhez. Egyes illatgyertyák formaldehidet is tartalmazhatnak, ami különösen káros az egészségre.

Kockázatos tisztítószerek

A tiszta illat, amit egy alapos takarítás után érzünk a lakásunkban, nem feltétlenül olyan pozitív, mint gondolnánk: a tisztítószerek többsége ugyanis a beltéri levegőminőség szempontjából kockázatot jelent. Ezek is számos illékony szerves vegyületet juttatnak a levegőbe. Norvég kutatók szerint a takarítószerek rendszeres használata hosszú távon ugyanolyan káros lehet a tüdőre, mint húsz éven át napi 10-20 cigaretta elszívása. Új bútorainkból a ragasztó és festékanyagok illékony szerves vegyületei, a textíliákból pedig a gyártás során használt égésgátló, műanyaglágyító anyagok távoznak. Szintén káros illékony szerves anyagok kerülhetnek a levegőbe a frissen festett falakból. Lakásfelújításkor tanácsos tehát az alacsony szervesoldószer-tartalmú termékeket előnyben részesíteni, a műanyagból és ragasztott faforgácslapokból készült bútorok helyett pedig, ha tehetjük, válasszunk tömörfa bútorokat.

Tiszta maradhat a levegő

Az alapos és rendszeres szellőztetés rendkívül fontos, hiszen így elkerülhetjük a légszennyező anyagok feldúsulását a beltéri levegőben. Kiemelten érdemes odafigyelnie az otthoni levegő tisztaságára a kisgyermekes családoknak, az allergiával, asztmával küzdőknek. A gondot számukra az jelentheti, hogy ahogyan a fűtési idényben, úgy a parlagfűszezon kellős közepén is nehéz megtalálni azt az időszakot, amikor érdemes szellőztetniük. A levegő tisztán tartására a szellőztetésen túl léteznek már korszerű légtisztító készülékek, illetve olyan légkondicionáló berendezések, melyek antibakteriális szűrővel vannak ellátva.

(A borítóképen: Az illatgyertyák mértéktelen használata is káros lehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában