Különleges pékség

2021.09.29. 12:00

Fényecskék gyúlnak, kisülnek a cipók

Fogyatékkal élő emberek dolgoznak majd a miskolci pékségben, ami kávézó is lesz.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

Hamarosan megnyílik egy különleges pékség Miskolcon, a Bajcsy-Zsilinszky utcán, ahol fogyatékos emberek dolgoznak majd. Egyelőre a munkavállalóit keresi a Fényecskék Fejlesztő Ház, mely a Kalán Néni Összefogás Egyesület egyik intézménye.

Részleteket Orliczkiné Bánvölgyi Bernadett-től tudtunk meg, aki az egyesület elnöke és intézményei vezetője. Elmondta, korábban Sajószentpéteren működtettek olyan éttermet, ahol fogyatékos emberek dolgoztak, de a tapasztalatok szerint ilyen formában a pékség és kávézó jobban működik. Merthogy lesz a pékségnek egy kis leülős része is, ahol bárki elfogyaszthat egy kávét, valamilyen finom péksüteménnyel. A pékség épületének átalakítása folyik, a tervek szerint egy hónap múlva elkezdődhet benne a munka és a vendéglátás.

A Fényecskék Fejlesztő Ház nevéhez híven fejlesztőfoglalkozásokat nyújt, ennek egyik kiváló helyszíne a pékség. Ide azonban még szükség van munkavállalók jelentkezésére. Az egyesület a dolgozók szállításában is tud segíteni a Miskolci, Edelényi, Kazincbarcikai és Tiszaújvárosi járásból.

Hasznosak

Az elnök elmondta, mindenki a saját képességeinek megfelelő feladatot látja majd el. Lesz, aki szalvétát hajtogat, mások akár az egész sütési folyamatban is részt vehetnek. Szociális munkabért kapnak, és a munkájukat szakemberek felügyelik majd. Gyógypedagógiai és szociális segítséget is kapnak, utóbbit egy szociális munkástól.

– Szeretnénk a pékséggel lehetőséget nyújtani azoknak a családoknak, amelyek fogyatékkal élő gyermeket, fiatalt nevelnek, gondoznak. Nem a tömegtermelés a célunk, hanem a családias környezet. Szeretnénk, ha a pékségben dolgozó azt érezné, befogadó közösségbe érkezett, és hogy ő nem csak egy a sok közül, hanem egyéni figyelmet kap. Lényeges, hogy szeressen ott dolgozni, és a társadalom hasznos tagjának érezze magát. A foglalkoztatottak részesei lesznek az üzletben történő minden folyamatnak, onnan kezdve, hogy megszólítják a vevőt odáig, hogy zárás után elpakolnak – sorolta az intézményvezető.

A Fényecskék Fejlesztő Ház hároméves kortól foglalkozik fogyatékos gyermekek, felnőttek fejlesztésével nappali ellátásban.

(A borítóképen: Családias hangulatú kávézót ígérnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában