Filharmónia Magyarország

2021.08.01. 16:00

Találkozás a hangszerek királynőjével

A Filharmónia Magyarország az idén is nyáresti koncerteket kínál OrgonaPont sorozatában.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Évek óta egybeforr a nyár utolsó hónapjának és a hangszerek királynőjének a neve, hiszen, minden évben augusztusban nap mint nap gyönyörködhetünk az orgona gyönyörű hangjában az OrgonaPont-koncerteken. Nem maradunk le az élményről akkor sem, ha épp nyaralunk valahol, hiszen kisebb települések is csatlakoztak.

Az idei év a járvány miatt nehezen indult, de nyárra újra felszabadult a zenei élet, így ismét orgonamuzsikával telnek meg a templomok. Országszerte több mint 100 koncertre várja a közönséget a Filharmónia Magyarország.

A sokszínű orgona

Miskolcon öt alkalommal csendül fel az orgonamuzsika, az első koncert augusztus 2-án este 8 órakor kezdődik az avasi református templomban. Sárosi Dániel orgonaművészt és Rendes Ágnes énekest hallhatjuk.

Augusztus 7-én, az Orgonák Éjszakáján pedig kiderül, hogy orgonamuzsikára táncolni, bábozni, népi hangszereken játszani, zsonglőrködni, énekelni, akrobatikus mutatványokat végezni és színészkedni is lehet. A különleges programsorozat délután 5 órakor kezdődik, felvonulás az utazó orgonával a miskolci Városház tértől a színházig. Az eseményt miniperformance-ok színesítik. Sztahura Ágnes orgonaművész, Néder Janka bábos és a Miskolci Csodamalom Bábszínház közös produkcióját láthatjuk. Közreműködnek a Claudia’s Angels légakrobatái és a Miskolci Zsonglőr Klub. Az Erzsébet téren este 6 órakor kezdődnek az események. Többek között hallhatunk népdal-improvizációkat, láthatunk fátyoltáncot orgonaszóra, de akár meg is simogathatjuk a hangszerek királynőjét az orgonasimogató program keretében. Este háromnegyed 10-kor pedig árnyjáték tölti be a teret, természetesen orgonaszóra.

Augusztus 7-én a vidéki templomok is megtelnek muzsikával: a borsodgeszti református templom, a lácacsékei református templom, a mezőkövesdi nagytemplom, valamint a sátoraljaújhelyi református templom. Több helyszínen az alapfokú művészeti iskolák növendékei és tanárai is fellépnek.

(A borítóképen: Az avasi református templom orgonája is fontos szerepet kap a rendezvénysorozatban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában