Guinness-rekorder macik

2021.08.03. 16:00

Otthonra lelt a harsányi macigyűjtemény, a Szinvaparkban laknak

Miskolcra költöztek a macik.

Hajdu Mariann

Fotó: Ádám János

Guinness-rekorder macik láthatók keddtől a miskolci Szinvapark bevásárlóközpont második emeletének egyik üzlethelyiségében, a kiállítás hivatalos megnyitóját augusztus 2-án tartották. Arnóczki Istvánné Valika gyűjteménye így végre otthonra lelt.

A macikat több évtized alatt gyűjtötte össze – mint ahogy sokan hívják – Mackó Mama. Hosszú éveken át Harsányban voltak láthatók, nagyszámú látogatót vonzottak az ország minden tájáról. Az évek során több mint 20 ezer plüssmaci gyűlt össze, ez a szám abszolút a legtöbb a világon, hiszen a korábbi rekordot egy amerikai hölgy tartotta 8150 plüssállattal.

Mackó Mama gyűjteménye két éve 20 ezer 367 darabbal bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. Később, sajnos, már nem voltak láthatóak a mackók Harsányban, kinőtték az önkormányzati helyiséget.

– Muszáj volt új helyet találnunk. Hirdetést adtunk fel, végül a Szinvapark jelentkezett – mondta lapunknak Valika. A kiállítást két hónap alatt rendezték be, és épp olyan lett, mint amilyennek szerette volna: „ahogyan szívemben-lelkemben élt” – fogalmazott. A négygyermekes anyuka és ötszörös nagymama egyébként huszonévesen kezdte el gyűjteni a macikat, több mint 30 év alatt gyűlt össze ez a mennyiség. 2016-ban magyar rekordot ért el, akkor 13080 plüssjátéka volt, 2019-re érte el a 20 ezer feletti számot, akkor hitelesítették Guiness-rekordot.

– Négyszáz macit mutatunk be a gyűjteményből, sajnos, az összest képtelenség kiállítani – folytatta, majd megjegyezte, a most kiállított macik súlya körülbelül 83 köbméter, be sem fértek egyetlen kamionba.

Most végre Miskolcon otthonra leltek, és bárki meglátogathatja őket a Szinvaparkban, ahol két helyiséget is nyitottak számukra. Az egyikben (a belépődíj a Mackó Mama Alapítványt támogatja) meg lehet szemlélni a plüssjátékokat, emellett egy játszórészt, Valika szavaival élve „állatsimogatót” is kialakítottak, ahol a gyerekek kézbe is vehetik a macikat. Valika szerint ugyanis a macik is igénylik az ölelést.

Egy másik teremben pedig Mackó Mama nagy álma valósul majd meg.

– Beteg- és fogyatékkal élő gyermekek számára szeretnék ott egy mesepalotát, egy rehabilitációs helyiséget létrehozni – árulta el.

(A borítóképen: Keddtől a miskolci Szinvaparkban láthatóak a harsányi macik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában